Вести

Градоначелник дочекао амбасадора САД Мајкла Кирбија

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић и члан Градског већа за управљање пројектима, међународну и унутрашњу сарадњу Миња Обрадовић организовали су пријем за амбасадора САД Мајкла Кирбија и политичког саветника Ендрју Бартона.

Ово је била прилика да представимо Крагујевац, рекао је у изјави за медије градоначелник Николић, да представимо наше потенцијале и предности за довођење инвеститора. На састанку смо разговарали о могућностима будуће сарадње и верујем да ћемо ускоро имати конкретне преговоре када је реч о инвеститорима. Према Николићевим речима, САД су заинтересоване за све оно што Крагујевац и Шумадија могу да понуде. Било је речи о могућности улагања и у пољопривреду и у индустрију, а интересовало их је и како послује FIAT у Крагујевцу. Наша најбоља препорука свакако је искуство компаније Johnson Controls која ради у Крагујевцу.

Изражавајући задовољство што је данас у Крагујевцу, амбасадор Мајкл Кирби је истакао да је са градоначелником Николићем разговарао не само о проблемима него и освим важним темама за овај град. Причали смо не само о аутомобилској индустрији и индустрији оружја, већ и о економској будућности Крагујевца, у тренутку када постоји велики број незапослених и када сиутација у градском буџету није сјајна. Мајкл Кирби је рекао да је веома задовољан што градоначелник Крагујевца Радомир Николић дубоко размишља о свим тим темама и покушава да нађе начине како да дође до нових радних места и како да разреши финансијску ситуацију у граду тако да буде одржива. Крагујевац има бројне квалитете и предности када је реч о радној снази и која може да буде предност у привлачењу страних иневститора. Друга предност овог града су млади, образовани људи, као и Универзитет са дугом традицијом. Охрабрује и податак да је наталитет у порасту тако да верујем да за овај град постоји будућност, нагласио је Кирби.

На састанку је било речи и о самој структури градске управе, какви су планови градоначелника Николића да је учини ефикаснијом, али и о другим областима живота, развоју пољопривреде, индустрије и туризма.

Амбасадор Мајкл Кирби посетио је затим Народну библиотеку “Вук Караџић“ и Правни факултет Универзитета у Крагујевцу где је студентима одржао предавање о владавини права.