Вести

Градоначелник Дашић гост трибине ”Из мушког угла”

На последњој трибини из циклуса "Из мушког угла" одржаној у сали Дома омладине са градоначелником Крагујевца Николом Дашићем, на тему родне равноправности разговарала је социолошкиња Лела Вујошевић.

О актуелној теми у организацији удружења Коло српских сестара уз подршку града у оквиру пројекта, Вујошевић је разговарала са Сашом Пилиповићем, глумцем Књажевско-српског театра и проф. др Јанком Ђурићем, гинекологом у УКЦ и редовним професором на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Циљ пројекта је да о равноправности жена говоре мушкарци који су афирмисани у својим професијама и они који су међу најистакнутијима у некој области јавног живота.

"Подржавам добру организацију и родну равноправност. Највећи део мог најближег окружења су даме, оне чине велики део мог живота и умногоме су утицале на формирање моје личности. И данас су моја велика подршка у сваком послу који радим", рекао је Дашић.

"С обзиром на то да сада живим са четири а одрастао сам са три припаднице лепшег пола у породици, сматрам да морамо да негујемо посебно разумевање и не дозволимо да неке ствари које су кроз историју биле подразумевајуће и данас буду такве. Нема разлога да полови буду другачије третирани", истакао је Дашић.

"С друге стране, и у послу, веома често се срећем са тиме да су даме много детаљније, педантније и због тога  заиста волим да радим са њима. Многе институције у којима сам радио, главну реч су водиле даме. И данас у градској кући, од 10 градских управа једну води мушкарац. Изузетно сам задовољан са својим сарадницама", рекао је Дашић.

За политику каже да је мањи број жена укључено али да су разлози индивидуални. "Tо свакако не значи да их ми мање желимо у свом друштву, напротив, волео бих да их је и ту више. Квалитет професионалности у послу који обављају исто тако висок може бити и у политици", закључио је Дашић.

"Борба за равноправност одувек је била у фокусу жена и увек су се оне питале и артикулисале своје стратегије, жеље, акционе планове", рекла је Лела Вујошевић, представница организатора. Међутим да би стекле неке позиције и друга половина становништва која је на позицијама мора да буде укључена и из своје перспективе истакне проблеме за успостављање равноправности у уметности, науци, друштвеном животу. Разговором са градоначелником Николом Дашићем заокружили смо циклус предавања Из мушког угла којим бисмо хтели да утичемо на младе да се јачањем солидарности и сарадње унутар саме породице, ослободе родних стереотипа. Поред тога циљ нам је и да отворимо нека нова интересанта питања.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs