Вести

Град Крагујевац преузео власништво над зградом Суда

Примопредајом кључа између Зорана Илића председника Основног суда и градоначелника Николе Дашића, град Крагујевац је званично, „де факто“ и „де јуре“ постао власник зграде на адреси Трг војводе Радомира Путника 4. Дом правосуђа од 1904. године – Палата Окружног начелства, сада ће постати Градска кућа.

Тиме је затворен круг договора одавно постигнутог са Владом Републике Србије, која је из буџета издвојила 3,2 милијарде динара за изградњу и опремање најсавременије Палате правде у Крагујевцу. Истовремено, град Крагујевац је обезбедио земљиште и комплетну инфрастуктуру, тако да су се стекли сви услови да власништво над зградом Суда са Републике буде пренето на град Крагујевац.

Имајући у виду да је зграда Окружног начелства подигнута као административни објекат и већином се састоји од канцеларијског простора, намена неће бити промењена, рекао је градоначелник Никола Дашић. Планирамо да у овај објекат преселимо део градске администрације, а да Велику судницу преуредимо у салу за венчања. Зграда је неусловна за потребе музеја или неку другу установу културе, тако да ће наставити да живи као Градска кућа.

Објекат је под највећим степеном заштите што значи да ће бити сачуван у свом изворном облику, а истовремено захтеван и скуп за одржавање, па ће реконструкција ићи корак по корак.

Све то део је великог пројекта након чега читав овај рејон треба да постане и живи као градско језгро. Трудимо се да центру града вратимо стари дух, да након реконструкције трга испред, сада већ бивше зграде Суда, овај простор буде заиста репрезентативан, поручио је градоначелник Дашић.

Зграда Окружног начелства има посебно место у историји града, деценијама су овде Крагујевчани долазили по своју правду, осим у време Великог рата када је овде била смештена Врховна команда наше војске, истакао је Зоран Илић председник Основног суда. До 1963. године овде се налазио срески а потом општински суд. Кроз ову зграду прошле су генерације правника, судија и адвоката. Пре шест месеци добили смо нову зграду – Палату првде на другој локацији, тако да смо сада након пресељења дошли до тренутка да се зграда „де јуре“ и „де факто“ преда у власништво града.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs