Вести

Град Крагујевац обнавља сарадњу са хрватским компанијама

Настављајући са дипломатским активностима, Крагујевац је данас угостио делегацију Амбасаде Републике Хрватске и Хрватског пословног клуба. Спремност за конструктивну сарадњу потврдили су амбасадор Хрватске Гордан Маркотић и градоначелник Крагујевца Радомир Николић. На пријему који је организован у згради Града, потврђена је решеност да се уложе напори на обнови сарадње са хрватским компанијама из ранијег периода.

Презентовали смо све наше потенцијале, све оно што Крагујевац нуди инвеститорима у овом тренутку - рекао је градоначелник Радомир Николић. Хрватска је озбиљно заинтересована за наше пољопривредне производе, нуде нам услуге својих компанија које се баве туризмом, док су хрватски привредници показали интересовање за област металске индустрије. Верујем да ћемо за почетак направити контакте а након тога, када се боље упознају са нашим компанијама и свим погодностима које нудимо инвеститорима, очекујем да ћемо направити конкретнију и озбиљнију сарадњу.

Србија и Хрватска имају континуирану пословну сарадњу која није прекинута чак ни у време економске кризе. Међусобна робна размена, како се чуло на пријему, прошле године достигла је 700 милиона евра, што је добар резултат. Раст је приметан имајући у виду да је робна размена крајем 2013. године била око 550 милиона евра.

Циљ наше посете, рекао је амбасадор Хрватске Гордан Маркотић, је не само да упознамо Крагујевац као центар Шумадије, већ су са нама и привредници - представници 11 компанија које су заинтересоване за пословање са крагујевачком регијом. Има пуно могућности за сарадњу у метало - прерађивачкој индустрији, али и на подручју прољопривредно - прехрамбених производа. Хрватска је позната туристичка дестинација и што се туристичка сезона више продужава, то је потреба за тим производима већа.

Након пријема у згради Града, у просторијама Регионалне привредне коморе организован је састанак привредника Шумадијског округа и Хрватског пословног клуба.

Током дана, амбасадор Хрватске Гордан Маркотић са сарадницима, посетио је Музеј ''21. октобар'' и положио цвеће крај споменика стрељаним дјацима и професорима у Спомен парку Шумарице.