Вести

Град Крагујевац наставља да улаже у образовање

Ученици Основне школе Драгиша Михаиловић у Крагујевцу почетак наредне школске године дочекаће у новом руху. У току су радови на рекострукцији фасаде, замени олучних цеви а ради безбеднијег прилаза радници ЈКП Шумадија изводе радове на асфалтирању тротоара око школе у дужини 300 метара. Град Крагујевац је у спољашње радове на овој крагујевачкој школи уложио милион динара.  

Како би школу Драгиша Михаиловић која има близу 500 ученика доживели као своју другу кућу, током претходних година трудили смо се да из сопствених средстава и уз помоћ родитеља уредимо учионице и за ђаке направимо простор довољно добар, леп и подстицајан за учење, казао је директор школе Далибор Тврдишић. Имајући у виду да је после падавина вода улазила у учионице и угрожавала све што смо до сада урадили, ове године град Крагујевац нам помаже да обновимо фасаду и заменимо олучне цеви чиме се спречава улазак воде у школу, објаснио је директор. Уз подршку града Крагујевца и министарства заменили смо и заштитну ограду на игралишту а ради безбедности ученика асфалтира се прилаз чиме ће школа, казао је директор добити једно ново рухо.

Имајући у виду да су уређење учионица у Основној школи Драгиша Михаиловић помогли родитељи ђака, одборник у Скупштини града и први на листи Српске напредне странке у Крагујевцу „Александар Вучић - За нашу децу.“, Никола Дашић после обиласка радова рекао је да је импресиониран њиховим активизмом. Поред помоћи града Крагујевца, родитељи и грађани овог краја су својим учешћем уредили подове и осликали зидове, што представља један диван пример бриге града и заједнице, каже Дашић

Затечено стање у образовању налагало је предузимање хитних мера, како не би дошло до потпуног урушавања образовног система на територији града. Први задатак је био, казао је Мирослав Патрашиновић, председник Скупштине града,да се одблокирају рачуни школа и омогући њихово несметано функционисање. Следеће је било суочавање са огромним бројем тужби због неисплаћених накнада за превоз, јубиларних награда, солидарне помоћи и слично од стране запослених у образовању. У току 2015. и почетком 2016. године град је у потпуности измирио све заостале обавезе, а наредни корак био је усмерен на инвестиционо одржавање објеката. Од 2016. године до данас на реконструкцију и адаптацију школских зграда уложено је преко 300 милиона динара међу којима су подсетио је председник Скупштине града, Прва и Друга крагујевачка гимназија, Средње стручна школа, ТУШ Тоза Драговић, Економска школа, Мома Станојловић, Трећи крагујевачки батаљон, 19. октобар, Милутин и Драгиња Тодоровић, Светозар Марковић, Живадинка Дивац, Доситеј Обрадовић и бројне друге. 

Око школе Драгиша Михаиловић урадили смо све приступне саобраћајнице, данас се ради тротоар, сређује фасада школе, а у истом насељу недалеко одавде урадили смо потпуно нову фискултурну салу у Основној школи Живадинка Дивац у коју је град уложио преко 130 милиона динара. Рад актуелне и будуће локалне администрације заснива се на одговорној политици, а то значи да се средства градског буџета који грађани пуне плаћањем пореза и доприноса максимално улажу у образовање и наше најмлађе, како би им створили адекватне услове да могу да уче и наставе да живе у нашем граду, поручио је Петрашиновић.