Вести

Економски кокус посетио Крагујевац

Народни посланици, чланови Кокуса - парламанетарне групе за економски развој Народне скупштине Републике Србије, представници НАЛЕД-а и ИРИ сусрели су се данас са представницима локалне самоуправе града Крагујевца, али и са привредницима из компанија Агромаркет, Сена, Петропласт, Транава, Ником, Оби и Женева луx.

Они су се детаљно упознали са потенцијалима Крагујевца, као и са проблемима са којима се привредници у овом региону сусрећу у пословању.

Поздрављајући окупљене, градоначелник Крагујевца Радомир Николић је истакао да је ово изузетна прилика да привредници отворено поразговарају са народним посланицима о проблемима који их муче, да видимо шта Народна скупштина кроз законе и Влада Србије могу да учине на побољшању инвестиционог амбијента за домаће привреднике, пошто је на неки начин у Србији све посвећено привлачењу страних инвестиција. И домаћи привредници су спремни да активирају свој капитал, да се озбиљно укључе у привредни развој Србије отварањем нових или проширењем постојећих капацитета и стварањем услова за нова запошљавања, захваљујући мерама које држава и локална самоуправа буду спроводиле.

Мора да нам буде јасно да су и локална самоуправа и Република мултипликатори привреде, казао је Слободан Николић генерални директор Никома. Развој може да се поспеши само заједничким радом. Говорећи о проблемима са којима се привредници суочавају, Слободан Николић је посебно скренуо пажњу на укидање подстицаја на инвестиције, односно ослобађање од добити, која директно утиче на развој како великих, тако средњих и малих предузећа. Један од проблема јесу и мањкавости које су се нашле у Закону о порезу на имовину и некретнине.

Наш циљ је да изађемо на терен и дамо једну нову конотацију рада Народне скупштине и народних посланика тако што ћемо имати бољу комуникацију не само са грађанима него и са привредницима и локалним самоуправама - истакао је проф.др Владимир Маринковић председник Кокуса. Желимо да решавамо проблеме на конкретан начин, а нема конкретнијег начина него када чујемо који су њихови проблеми, како да радимо на унапређењу законодавне функције да привредници могу још више да инвестирају, још више да запошљавају. Неопходно је да обезбедимо услове за прелазак из једног службеничког у предузетничко друштво.

Усмерени смо на домаће привреднике, јер стратешки циљ Владе Србије поред довођења страних инвеститора јесте да развијамо и подстичемо домаће инвестиције, предузетништво, а нарочито младе људе да покрећу сопствени бизнис. Урадићемо све да побољшамо пословни амбијент, да направимо такву законску регулативу која ће мотивисати људе да инвестирају, да запошљавају и започињу нове послове. Знамо да постоје бројни парафискални намети, желимо максимално да растеретимо привреду и да је ојачамо јер од тога зависе и сви други сектори. Ако порези буду велики и не буду подстицајни немогуће је очекивати било какве инвестиције, а самим тим ни ново запошљавање.

У раду данашњег скупа учествовали су и чланови Градског већа Далибор Јекић за привреду и Игор Митровић задужен за финансије и имовину.

Иначе, прва седница Економског кокуса одржана је почетком априла у Аранђеловцу, а након Крагујевца, чланови Кокуса посетили су данас општине Рача и Топола.