Вести

Ђурђевдански дечји карневал

Након две године паузе, учесници Ђурђевданског дечјег карневала традиционално су продефиловали крагујевачким улицама.

Карневалску поворку предвођену члановима Мото клуба Смак поздравили су Никола Дашић, градоначелник Крагујевца, Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града Крагујевца, чланови Градског већа и представници градова пријатеља и побратима, као и житељи Крагујевца.

Дефиле је отпочео у Улици Алаксандра I Карађорђевића наступом групе „Карневал“ из Лесковца на раскрсници код Саборне цркве, а затим јеансамбл „Смиље“ одиграо „Краљево коло“ код Споменика Првој штафети. Са креативно осмишљеним маскама и венчићима ђурђевка, пратили су их најмлађи Крагујевчани -деца из вртића „Петар Пан“, „Бели анђео“, „Бубамара“, „Цицибан“, „Невен“, „Зека“, „Бамби, „Искрица“,„Шумска вила“, „Авиончић“, „Врабац“, „Јагодица Бобица“, „Вини Пу“, „Чили Вили, и Mini Mind.

Балерине из балетске школе „Лујо Давичо“ су грациозним наклономпоздравиле присутне, а за њима су уследили плесачи плесне групе „Dolls“, El Paso Златибор, чланови Планинарског друштва „Жежељ“, као и ученици крагујевачких основних школа и школе са Домом за ученике оштећеног слуха Крагујевац. Придружили су им се ученици две средње школе – Друге крагујевачке гимназије и ТУШ „Тоза Драговић“, као и спортисти СПД Раднички Крагујевац. Двоје учесника карневала маскираних у књаза Милоша Обреновића и кнегињу Љубицу продефиловали су на крају поворке у кочијама, праћени Удружењем љубитеља „Фиће“.

На бини код Крста организован је програм у којем су учествовали Српски ансамбл „Смиље“, балетске школе „Аплауз“ и „Лујо Давичо“, плесни клубови „Fiesta“ и „Dolls“ и Спортски клуб „Ритмико“. У паузи између наступа најмлађих Крагујевчана, присутни су имали прилику да виде дефиле појединачних, породичних и групних маски.

На крају програма, жири представника Позоришта за децу Крагујевац и спонзора Ђурђевданског дечјег карневала, који је организовала Градска туристичка организација Крагујевац, доделио је вредне награде учесницима са најкреативнијим ручно рађеним маскама.

У категорији за најбољу појединачну маску награђен је Аврам Обрадовић, док су од другог до петог места по маштовитости награде освојили: Ана Николић, Виктор Весић, Сергеј Радичић и Јаков Миловановић.

Најбољу породичну маску је ове године имала породица Микарић, а у овој категорији су награђени и Хана и Теодор Перић, породица Павловић и породица Максовић.

Награду за најбољу групну маску су освојили ученици ОШ „Светозар Марковић“. У овој категорији награђени су и ученици ОШ „Мома Станојловић“, деца из ПУ „Врабац“, ПУ „Вини Пу“, док су пето место освојили ученици ОШ „Доситеј Обрадовић“.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs