Вести

Дашић: Унапређење енергетске ефикасности један од стратешких циљева Крагујевца

Изменом одлуке о финансијској подршци домаћинствима у процесу енергетске транзиције која је данас усвојена на седници Скупштине града, створени су услови да Крагујевац настави са спровођењем мера енергетске санације на дужи временски период. Ове године обезбеђен је троструко већи буџет. То значи да је Министарство рударства и енергетике на конкурсу за финансирање енергетске санације одобрило граду Крагујевцу 15 милиона динара. Захваљујући тим средствима укупан фонд који ће град ове године доделити домаћинствима за замену котлова и столарије, као и друге мере унапређења енергетске ефикасности износи 30 милиона динара.

Све је почело у априлу прошле године доношењем прве скупштинске одлуке којом се град определио да заједно са Министарством енергетике и рударства помогне грађанима да уз субвенције смање трошкове грејања и потрошње енергије, да се унапреди заштита животне средине, али и да се помогне локалним предузећима. Град је издвојио 5,3 милиона динара, ресорно министарство пет милиона, док су грађани личним учешћем обезбедили нешто преко 13 милиона динара, истакао је градоначелник Никола Дашић. На тај начин 143 домаћинства добило је нову столарију, нове котлове и соларне колекторе за топлу воду. Град Крагујевац кроз подстицање обновљивих извора енерије и рационално коришћење енергије чува нашу планету, наш град и нашу Шумадију за нашу децу, поручио је Дашић.

Ове мере реализовало је 18 привредних субјеката, тако да ово је била и одлична прилика да се помогне привреди нашег града јер су готово сви добављачи опреме и извођачи радова биле овдашње фирме. Имајући у виду да је ово био пилот пројекат и да су се грађани први пут сусрели са могућношћу да добију било какве субвенције од државе и града за мере енергетске ефикасности, ми смо задовољни одзивом грађана, истакла је Ана Радојевић енергетски менаџер града Крагујевца. Највеће интересовање владало је за замену столарије и котлове на гас.

Перспектива овог програма је одлична. То видимо на основу интересовања грађана које је било заиста велико и за први програм, али и за овај који је тренутно у припреми тако да, додала је Ана Радојевић, верујемо да овај програм има будућност.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs