Вести

Дашић: У Крагујевцу се у потпуности решава проблем паркирања

Крагујевац, 10.06.2020 – Поносан сам што стојим испред првог објекта овог типа у граду - јавне гараже пројектоване по најсавременијим стандардима, рекао је Никола Дашић, први на листи Српске напредне странке у Крагујевцу „Александар Вучић – За нашу децу.“ представљајући младим Крагујевчанима добре стране пројекта јавне гараже који ће, како каже, у потпуности решити проблем паркирања у граду.

„Данас разговарамо о пројекту који је финансирао град Крагујевац, самостално из својих средстава. Ради се о првој јавној гаражи у Крагујевцу. Ово је само једна, а прва у низу са којом се почиње тренд решавања паркинг простора у Крагујевцу, као и решавање гужви у саобраћају“, казао је Дашић.

Јавна гаража састојаће се из сутерена, приземља и пет спратова. На крову јавне гaраже биће инсталирани соларни панели који ће производити електричну енергију за њен рад, док ће се вишкови дистрибуирати мрежи ЕПС-а. Простор око јавне гараже имаће уређене зелене површине, док су приступне саобраћајнице пројектоване тако да омогућавају њено једноставно и нормално функционисање. Укупна вредност инвестиције износи три милиона евра и реализује се средствима ЈКП Шумадија.

  

„Овај објекат, поред 200 паркинг места, имаће посебна места за инвалиде, за пуњење електричних возила. Ово је други објекат у Србији, а и на Балкану, који ће бити самоодржив и који ће имати овакве садржаје“, рекао је Немања Димитријевић, директор ЈКП Шумадија и подсетио да је у наредном периоду планирана изградња и реконструкција три паркинга у ужем градском језгру по моделу јавно-приватног партнерства који ће у потпуности решити проблем паркирања у граду.

Крагујевчани су веома задовољни јер се коначно решава велики проблем у саобраћају. „Треба имати у виду да иако постоје гужве у граду, те гужве на најбољи могући начин осликавају то да је Крагујевац постао економско развијенији град, да се стандард становништва побољшава“, каже економиста Александар Брајковић и додаје да верује да ће локална садашња и будућа власт решити проблем гужве у граду, на најбољи могући начин.

„Проблеми које град Крагујевац има, јасно су идентификовани у стратегији градског саобраћаја, која је по први пут питала грађане шта заиста мисле о проблемима у саобраћају и као други по интезитету проблем, навели су да је проблем паркирање. Наиме, 21% грађана је то рекло. Овај пројекат је само почетак решавања паркинга у граду и као такав биће тек први од три нова која се планирају“ истиче Владимир Доби, консултант за економију и одрживи развој.

Иначе у претходном периоду реновиран је паркинг испред зграде суда, који је добио савремени систем циркулације возила приликом улаза/излаза, а паркинг места су проширена како би одговорила захтевима савремених аутомобила.