Вести

Дашић: Срећни били сви путеви који воде у Крагујевац

Поводом Дана града – Ђурђевдана, у здању Старе скупштине, одржана је Свечана седница на којој су традиционално уручене Ђурђевданске награде, као и признање Плакета Светог Ђорђа. Седници су поред представника Владе Републике Србије, дипломатског кора, републичких и градских институција, присуствовали и представници многобројних делегација градова побратима.

Ја пред вама, а ви за мном, сви сложно, стазом мира и тишине, па се небојмо, докучићемо оно што желимо, поручио је кнез са овог места на Ђурђевској скупштини 14. маја 1828. године. Ми данас, као и кнез, истакао је градоначелник Никола Дашић, желимо само једно – Крагујевац који прија свачијем оку. Срећни били сви путеви који воде у Крагујевац!

Уз уверење да увек може и више и боље, поносан сам на урађено. На сваки метар путева и нове канализационе мреже, на гасификацију даљинског грејања, на Палату правде, северну обилазницу, нови модел електричног аутомобила, нове погоне Јанфенга и Вакернојсона, на успехе овдашњих привредника, Мајнд Парк, на успехе таленатованих ученика и студената, уметника, спортиста… На пројекат новог стадиона Чика Дача, реконструкцију Универзитетског клиничког центра. Мењамо будућност сваког човека, како у граду тако и на селу, радимо за добробит свих нас. Посебно сам поносан на наше здравствене раднике који су између два Ђурђевдана током пандемије бринули о нашем здрављу – казао је градоначелник Никола Дашић.

Овогодишњи лауреати Ђурђевданске награде су Лазар Ђорђевић, за област уметности, за вокално-инструменталну композицију „21. октобар”. Ненад Карамијалковић предложен је за награду у области науке, за монографију „Старо војничко гробље у крагујевачким Шумарицама”. У области медицине Ђурђевданска награда је додељена Заводу за ургентну медицину Крагујевац, за програме, активности и постигнуте успехе на очувању здравља и спашавању живота грађана Крагујевца у 2021. години.

Ксенији Живанић додељена је Ђурђевданска награда у области образовања за освојене награде на општинским, окружним и државним такмичењима ученика основних школа из предмета математике, физике и хемије, као и прву награду на 42. Државном такмичењу из физике ученика основних школа, другу награду на Српској физичкој олимпијади за основне школе и бронзану медаљу на Интернационалној јуниорској научној олимпијади у Дубаију.

У области спорта награђени су Крагујевачки ватерполо клуб „Раднички”, за освојено прво место у Регионалној ватерполо лиги, освојену Супер ватeрполо лигу Србије и Куп Србије, као и успешно учешће у Лиги шампиона, и Драган Ристић, за освојене две златне медаље у гађању из ваздушне и малокалибарске пушке на Параолимпијским играма у Токију.

У области хуманитарног карактера награђени су Ненад Милановић – Пеги, за реализацију већег броја хуманитарних концерата у 2021. години и Удружење за помоћ деци и младима са сметњама у развоју „Свети Василије Велики”, за реализацију пројекта подршке и помоћи деци са аутизмом.

Одлуком градоначелника града Крагујевца, Плакета Светог Ђорђа додељена је Универзитетском клиничком центру, Дому здравља Крагујевац и Заводу за здравствену заштиту радника Застава доо Крагујевац.

У име добитника, Скупштини се обратио  Драган Ристић, златни српски параолимпијац.

Велика ми је част и задовољство што могу данас да вам се обратим са овог места. Спортисти на међународним такмичењима не промовишу само себе, они промовишу град и државу коју представљају. Помоћ клубовима која долази са локалног нивоа је од великог значаја како у екипним тако и појединачним спортовима. Крагујевачки стрелци из Клуба „Чика Мата“ имају одличне услове за тренирање у Крагујевцу – казао је Ристић који се посебно захвалио градоначелнику Крагујевца, Николи Дашићу који пружа велику подршку стрељачком клубу „Чика Мата“ која овај клуб ставља у ранг најбољих светских клубова што резултати и показују.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs