Вести

Дашић: Села Крагујевца дају пуну подршку свом граду и држави

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић, одржао је данас још један у низу састанака са представницима Савета месних заједница са сеоског подручја, али овога пута у Скупштинској сали, на коме се разговарало о проблемима села која представљају и начинима за њихово решавање.

Јако је битно да имамо отворен и константан дијалог са представницима наших крагујевачких сељака а увек се отварају питања инфраструктуре и водоснабдевања у селима која су највише погођена овим проблемом, казао је градоначелник Дашић. Са изабраним представници својих грађана на селу, са којима се не састајемо први пут, разговарали смо о неколико битних тема и наставићемо да се састајемо и даље. Ове године је буџет за пољопривреду дуплиран и разговарали смо и договорили се о расподели тих средстава. Желели смо да их консултујемо и од њих чујемо шта је у овом тренутку најпотребније и на то, казао је Дашић, усмеримо средства. У децембру смо се обратили Министарству пољопривреде и начелно добили сагласност да ове године, због драстичног раста цене ђубрива, можемо део новца из буџета да усмеримо на субвенције за набавку ђубрива, али ћемо подржати и набавку механизације, пластеника и осталог што смо предвидели. Подршка, истакао је градоначелник Дашић, да се део средстава за пољопривреду усмери за субвенционисање куповине вештачког ђубрива добијена је готово једногласно. На састанку је било речи и о актуелној теми у овом тренутку а односи се на блокаду путева и притисака на државу.  Посебно ме радује, што су званични представници својих села такође једногласно поручили, да је крагујевачки сељак увек био уз своју државу и да се такав вид притисака као вид комуникације са државом овде не препознаје, и захвалан сам им на томе, казао је градоначелник Крагујевца.

Задовољство постигнутим договором, после завршеног састанка, изразио је представник Савета МЗ Кутлово, Зоран Божанић, који је рекао да крагујевачко село даје подршку својој држави и осуђује сваки вид притиска.

У овом моменту пољопривредницима је проблем време за куповину ђубрива, али они знају да ће одмах по конкурисању, а на основу документације и приложеног фискалног рачуна, од града Крагујевца веома брзо добити новац. За оне који не знају шта је потребно од документације, представници Одељење за пољопривреду и Центар за стврна жита и развој пољопривреде доступни су и на терену за додатна објашњења, казао је Дамјан Срејић, члан Градског већа за равномерни и одрживи развој села и града, које је поред Мирослава Петрашиновића, председника Скупштине града, Снежане Живановић Катић, саветнице за пољопривреду и представника ЈКП "Шумадија", присуствовао данашњем састанку.

 

 

 

 

 

Извор: kragujevac.rs