Вести

Дашић посетио Сунце Маринковић, највећег извозника столарије у Србији

У оквиру редовних посета привредницима Крагујевца, градоначелник Никола Дашић и члан Градског већа за привреду Радомир Ерић, посетили су компанију Сунце Маринковић. Данас лидер у производњи алуминијумске и ПВЦ столарије у југисточној Европи и највећи извозник столарије у Србији, Сунце је 1929. године основао познати бравар Александар Маринковић чије ограде и данас красе град на Лепеници. Компанија је добила име по симболу Сунца на Каменом мосту у центру Крагујевца, који је искован у радионици Маринковић.

Врсни браварски занат и уметност, али и истинске вредности преносиле су се са колена на колено као право породично благо. Наследници Александра Маринковића, син Љубиша и унуци Душан и Владимир, настављајући традицију успешно воде компанију која данас има преко 150 запослених.

У Крагујевцу као индустријском центру Србије, познатијем као српски Детроит, највећу пажњу поклањамо привреди. Редовно, од почетка мог мандата трудимо се да посећујемо најбоље и најискусније привреднике, да се консултујемо око развоја града и других важних питања – истакао је градоначелник Никола Дашић. Истовремено на тај начин, осим пажње одајемо и признање привредницима што запошљавају Крагујевчане, што наш град чине већим и бољим. Сваки човек који покрене посао и запосли две или три породице урадио је нешто значајно за град и то не смемо никад да заборавимо. Стојимо уз те људе, на располагању смо за све што можемо да помогнемо као локална самоуправа, поручио је Дашић.

Према речима Владимира Маринковића извршног директора, оснивањем породичне компаније давне 1929. обавезали су на трајање. То је одговорност коју већ 92 године генерације наше породице са поносом преузимају. Претходну годину коју је обележила пандемија корона вируса, дочекали смо са 100 запослених, а сада наша фирма запошљава преко 150 људи. Најуспешнија компанија у индустрији производње енегетски ефикасне алуминијумске и ПВЦ столарије недавно је увела другу смену, а садашњу производњу која се простире на 3500 квадрата паланирају до краја године да изместе у нове погоне површине скоро 10 000 квадратних метара. Сматрамо да фирма која има толику тадицију и са симболом Сунца на Каменом мосту у центру града, рекао је Владимир Маринковић, представља део историје Крагујевца и као таква планира да се и даље развија.

 

Извор: Град Крагујевац