Вести

Дашић: Ово је последња сезона у којој се грејемо на угаљ

Градоначелник Никола Дашић са сарадницима обишао је матичну локацију крагујевачке "Енергетике" где су у току припремни радови на конструкцији за будуће постројење које ће као главни енергент користити природни гас. Извођач радова на уградњи новог котловског постројења је предузеће "Јужна Бачка" из Новог Сада.

"Било ми је јако важно да данас обиђем ове вредне људе који на овако ниским температурама раде на извођењу свих припремних радова конструкције стопа које треба да носе само постројење. Видим да то иде у добром правцу. По завршетку божићних празника, представници Енергетике одлазе у фабрику да се увере да котлови који се шаљу јесу они који су и поручени. После 15. јануара очекује се испорука тих котлова. Сам систем ће на својим димњацима имати у сваком тренутку мерења загађења ваздуха и у случају да се било шта непланирано деси, истог тренутка се реагује и сви параметри постројења се прилагођавају, како бисмо били заштићени. Ово је последња сезона у којој се грејемо на угаљ, и већ крајем сезоне очекујемо да комплетан погон буде пуштен у пробни рад" рекао је Дашић.

Пројекат модернизације система даљинског грејања у Крагујевцу вредан је око 18 милиона евра, а финансира се из кредитне линије Европске банке за обнову и развој. Осим прве фазе у оквиру које ће котлови на угаљ бити замењени котловима на природни гас, планирана је и друга фаза која предвиђа санацију пепелишта у кругу Енергетике.

"Данас смо са градоначелником обишли радове на бетонирању темељних стопа које ће држати металну конструкцију за постављање нових котлова. Такође, данас су нам стигла и четири шлепера цеви којима ћемо заменити главни топловод, који води од матичне локације ка граду. Очекујемо да нам до краја године стигну и измењивачи топлоте, вентилатори и већи део крупне опреме. Од 15. јануара, како је договорено, почеће испорука котлова који ће бити претходно тестирани и проверени у самој фабрици. До краја грејне сезоне очекујемо да ново постројење буде пуштено прво у пробни рад, а у наредној сезони ће бити потпуно спремно" рекао је Андреја Илић, директор Енергетике.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs