Вести

Дашић: Крагујевчани ће удисати чистији ваздух

Крагујевац, 17.06.2020 – Вишедеценијски еколошки проблем загађења ваздуха у Крагујевцу коначно ће бити решен, предвиђено је да градска топлана у потпуности избаци угаљ и пређе на гас, рекао је Никола Дашић, први на листи Српске напредне странке у Крагујевцу „Александар Вучић – За нашу децу.“ у разговору са младима Крагујевца.

Према његовим речима цео Крагјевац трпи загађење ваздуха већ дуже време и нико до сада није успео да реши овај проблем.

„Ми имамо Енергетику, која је већа термоелектрана од Мораве у Свилајанцу и имамо проблем са загађењем који није једноставно отклонити, јер захтева огромне инвестиције. Међутим, оно што мене јако радује је то што већ сада, након пет година излазимо из финансијског колапса. У стању смо да преговарамо са Владом и имамо решење са Канцеларијом за јавна улагања, где ће нам помоћи држава да у потпуности заменимо котлове за угаљ котловима на гас, што је чиста технологија, и у том смислу имамо подршку председника Републике Србије Александра Вучића. Када већ нису генерације наших родитеља и наше генерације, наша деца ће одрастати у једном много чистијем Крагујевцу“, рекао је Никола Дашић.

 

Проблем загађења је веома комплексан, а становници бројних насеља се жале на проблеме које ствара градска топлана. „Проблеми су велики. Чађ и дим, који падају по нашим кућама, а можете замислити како изглета када удишемо то. Зими када падне снег он је црн, а замислите наша плућа. Свака част граду Крагујевцу што ће нешто да уради по питању топлане, каже Зоран Пурић

„Чињеница је да је то заиста велики проблем са загађењем. Заиста се надам да ће Влада Србије помоћи јер ово није наиван ни мали проблем. Мислим да су финансијска средства, да се угасе котлови на угаљ и замене савременијим котловима на гас велика инвестиција. Одрасли су већ навикли, али морамо бринути о деци, јер живе у тотално нездравим условима, рекао је Владан Милић.

Иначе, решавање ових проблема у многоме превазилази капацитете једног града и захтева ширу акцију на републичком нивоу, посебно што се предузеће Енергетика налази у власништву Републике. Поступак потпуне гасификације крагујевачке топлане започет је 2017. године. Комплетно решавање проблема аеро загађења захтева између 200 и 300 милиона и период од минимум 5 година. Зато је битно што ће Град имати значајну подршку републичких власти за решавање ових проблема.