Вести

Дашић: Кад је добро на селу добро је и у граду

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић са сарадницима обишао је данас пољопривредна газдинства у селу Чумић која су користила подстицаје из аграрног буџета. Планирани аграрни буџет за 2022. годину износиће 50 милиона динара што је дупло више средстава него претходне године и биће веома значајна за сваког пољопривредника.

"Добра је вест за све домаћине у Шумадији и Крагујевцу јер нам је план да буџет за село и пољопривреду за 2022. годину буде дупло виши него претходне. Чињеница је да је цео свет био затечен епидемијом и прошле године нисмо смели да ризикујемо  јер нисмо могли да предвидимо шта нас чека", рекао је Дашић. 

"Сва планирана средства аграрног буџета биће усмерена на највећа домаћинства. Процедура је прилично једноствна, лако се долази до средстава, а ради се о средствима за помоћ 30 до 50 одсто за учешће у радним машинама, механизацији, засадима, наводњавању и свим осталим средствима која су за једно сеоско домаћинство потребна како би могли да обављају своје послове, зарађују и остану на селу. Кад је добро на селу добро је и у граду", истакао је Дашић. 

"Служба за пољопривреду има комплетне податке о пољопривредним домаћинствима на територији града Крагујевца а то је најважнији стручни део посла. Сматрам да није коректно да политичар одлучује о расподели буџета, сматрам да су градске службе веома стручне за то", казао је Дашић.

"Кренули смо из једног од највећих села у Србији, Чумићу које је на само двадесет километара од Крагујевца где живи 1500 становника. Прошле године је више од 50 домаћинстава овог села повукло неке мере и помоћ управо из градског буџета. Јасно је да је на терену много јаснија слика и на лицу места видите шта је све с тим средствима урађено него читање бројки са папира. За следећу годину домаћини из Шумадије могу да очекују већу помоћ, више средстава које ћемо определити за њих. Апелујем на све који желе, аплицирају јер ћемо се трудити да дођемо до сваког домаћинства које се бави пољопривредом а разлика у помоћи није мала. Поред свих подстицаја пољопривреди које даје држава нису занемарљива ни ова из градског буџета."

Дашић је истакао да је одувек највећи проблем људи на селу инфраструктура и то је јасно јер свако ко је имало у материји зна колико је захтевно решавање инфраструктуре у шумадијским селима јер раштркана а све мање насељена што повлачи и проблем неодржавања. 

"И то ћемо да се потрудимо да решимо јер је ЈКП Шумадија обезбедила тароп машину и већ се уређујују атарски путеви по селима. Пред решавањем питања шумадијских села нећемо стајати већ ћемо почети да их решавамо", поручио је Дашић.

Са сарадницима Дашић је у селу Чумић посетио четири домаћинства Милисављевић Драгана који је у овој години добио подстицај за набавку прикључне механизације што је 50% од вредности инвестиције, Бобана Миљковића подстицај у висини 50% од вредности инвестиције за куповину прикључне тракторске механизације, опрему за наводњавање, пластеник и опрему за сточарство, Жељка Топаловића подстицај за опрему за сточарство и домаћинство Зорана Максимовића једног од највећих воћара Шумадије.

"Главна делатност нашег домаћинства је цвећарство али имамо и око пет хектара земље под воћем", каже Бобан Миљковић, млади пољопривредник. 

"Кад се заврши сезона цвећа базирамо се на воће. Сезона цвећа почиње у новембру а завршава се крајем јуна почетком јула. Последице епидемије нисмо ни осетили, на почетку године и током пандемије имали смо мање губитке али касније смо то надокнадили јер је била велика потражња за цвећем, чак је боља него ранијих година, а надамо се да ће тако да буде и убудуће. Одувек смо користили помоћ града Крагујевца колико смо тражили и та средства су нам увек значила а и много више уколико би се и сама увећала. Конкурисали смо и за средства за ову годину и како смо и до сада добијали, надамо се да ћемо и убудуће. Врло је једноставно, потребна документација није захтевна и брзо се све завршава, а посета градоначелника Дашића нам даје велику подршку."

 

 

 

Извор: kragujevac.rs