Вести

Дашић и Стевовић посетили предузеће "Шумадија" доо Крагујевац

Захваљујући докапитализацији од стране Града Крагујевца пре две године у износу од 70 милиона динара Предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом "Шумадија" д.о.о. Крагујевац избегло је сигурну ликвидацију. Улагањем у капитал предузећа чиме су намирене обавезе из прошлости и преузимањем удела и оснивачких права од Републике Србије, Град Крагујевац као већински власник полако враћа предузеће на пут старе славе.

Тим поводом градоначелник Никола Дашић и члан Градског већа за спорт Предраг Стевовић посетили су ово предузеће и са руководством разговарали о проширењу производног програма.

Град хоће и може да помогне, а данас смо овде да оперативно разговарамо о појединим стварима као што је набавка опреме за производњу тартан подлоге. Схватили смо да као Град плаћамо јако високу цену ових подлога, за нашу децу, а са друге стране беспотребно је да новац остављамо на тржишту када имамо, да тако кажем градску радионицу Шумадија која може јефтиније и повољније директно да произведе и угради за нас, казао је градоначелник Никола Дашић.

Настало као заштитна радионица по завршетку Другог светског рата, касније специјализовано за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, предузеће данас запошљава 61 радника, од чега је 35 лица са инвалидитетом. Због тога је ово предузеће, истакао је Дашић, карактеристично и значајно за Град Крагујевац који је преузимањем без накнаде удела од државе постао већински власник. 

Предузеће Шумадија данас се бави израдом мобилијара за дечија игралишта, теретана на отвореном, спортских игралишта, урбаног мобилијара, израдом канцеларијског и декоративног намештаја, а пружа и услуге електро цинковања, електростатичког и мокрог фарбања, а у плану је и проширење производног програма набавком опреме за производњу тартан подлоге. Такође су у повоју и електронске услуге као што су: израда и одржавање сајтова, блогова и налога на друштвеним мрежама, графичког дизајна, вођење маркетинг кампања на интернету, као и друге маркетинг услуге, које у будућности могу дати шансу чак и особама са инвалидитетом које нису у могућности да употребљавају доње екстремитете да буду радно ангажовани и зарађују на чему ће се у наредном периоду интезивно радити.

Захваљујући докапитализацији предузеће је стављено на ноге и можемо да кажемо да се развојни пут нашег предузећа уклапа у убрзани развојни пут града Крагујевца. Ово није улагање у пропалу фирму, ми смо потребни Граду и као што смо показали можемо много тога да произведемо и уградимо. Тренутно се интезвино ради на обнови дечијих и спортских игралишта, као и урбаног мовбилијара у парковима. Такође, овим потезом Град показује да бринемо о најугроженијој групи људи у нашем друштву, а то су особе са инвалидитетом које овде раде и зарађују своју плату. Они су оспособљени да могу да обављају послове да на тај начин дају свој допринос овом друштву, које може да им се одужи на тај начин што ће обезбедити посао за њих како би редовно примали плате, истакла је директорка Јасмина Михајловић.

 

Извор: Град Крагујевац