Вести

Дашић: Град ће увек стати иза својих Крагујевчана

Радници Фијата који су након протеста организованог код главног улаза у фабрику, дошли испред Градске управе, разишли су се након састанка са градоначелником Николом Дашићем, задовољни договором који је постигнут.

Како су учесници састанка пренели окупљеним радницима, делегација која је била на разговору са градоначелником Дашићем и његовим сарадницима почетком наредне недеље иде у Београд. Са радницима иде и градоначелник Никола Дашић. Синдикати се искључују из преговора, а препорука је да нико од радника ништа не потписује.

Имамо проблем да се услед великог броја полуинформација односно недостатка информација створила паника код запослених да ће фабрика бити угашена и да ће сви који не прихвате одлазак у иностранство добити отказ, рекао је након састанка градоначелник Дашић. Према информацијама које имам, далеко од тога да постоји могућност да се тако нешто догоди. На крају крајева Влада Републике Србије не би дозволила да се било шта тако деси у Крагујевцу. Не би дозволио ни град Крагујевац, то је за нас јако значајна ствар. С друге стране, видите и сами колико константно улажемо напоре да доводимо нове фабрике, да запошљавамо, а не да дозволимо да се затварају фабрике. Није идеја да се Фијат затвори, истако је Дашић у изјави за медије и додао, идеја је да се пређе на нови модел. Проблем недостатка комуникације у фабрици очигледно постоји, о томе ћемо разговарати у понедељак, понудио сам се одем заједно са запосленима и у Министарство рада и у Министарство привреде, да разговарамо са министаркама и очекујем да ћемо након тог разговора смирити ситуацију. Нема разлога да се дозволи да Крагујевац буде у ситуацији да се отпусте неки људи, то уопште није идеја и та информација није тачна, поручио је Дашић.

Једино што смо видели то је да су добили одштампани папир на коме је понуда за упућивање на рад у иностранство и то је наравно могуће на добровољној бази. Не може нико ни по Закону о раду, ни на који други начин присилно да пошаље раднике у иностранство и уколико је на добровољној бази ништа није спорно. Чињеница је да су добили само ту понуду, а то није обавезујуће. Да ли је неко изашао са информацијом о отпуштању, унео страх међу запослене, не могу да знам. Град ће увек стати иза својих Крагујевчана. Очекујем и од Владе Републике Србије да стане иза Крагујевца, поручио је Дашић.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs