Вести

Дашић: Гасификација Енергетике у Крагујевцу улази у завршну фазу

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и градоначелник Никола Дашић са сарадницима присуствовали су данас постављању нових котлова, кроз кров хале, на носеће конструкције.

Данас смо сведоци реализације једног од највећих капиталних зелених пројеката у граду Крагујевцу. Заменом дотрајалих котлова на угаљ старих 50 година, котловима на гас реномираног светског произвођача Viessmann, биће смањено аерозагађење, рекла је министарка Ирена Вујовић. Емисија угљен диоксида биће мања за 70 посто, а сумпор диоксида и ПМ честица потпуно елиминсана.

Пројекат је резултат заједничког рада пре свега председника Републике Александра Вучића, Владе Републике Србије, локалне заједнице, али и грађана, истакла је Вујовић и додала да је ово доказ да заједно можемо све. Ми управо решавамо вишедеценијске проблеме са којима се нико није ухватио укоштац. Обећали смо грађанима Крагујевца пре годину дана да ћемо овај проблем решити и сада управо то и доказујемо. Следећа грејна сезона за грађане Крагујевца биће на завидном нивоу у погледу квалитета живота и ваздуха.

Ово је велики дан за Крагујевац, рекао је градоначелник Никола Дашић. Испуњавамо обећање које смо дали свим Крагујевчанима и генерацијама које долазе после нас. Верујем да нико од нас Крагујевчана не може боље да зна колико нам то унапређује квалитет живота и ваздуха. Ово је иначе први пројекат са којим сам по преузимању мандата градоначелника отишао у Београд и истог тренутка наишао на разумевање председника Републике и Владе Србије. Данас присуствујемо материјализацији тог пројекта. Нема ништа лепше него када видите врхунске котлове немачког реномираног произвођача Viessmann како се управо монтирају и како све оно о чему смо причали постаје реалност, нагласио је Дашић.

Други део овог пројекта јесте затварање и санација пепелишта која се налази у комплексу Енергетике. Процене су да на депонији има 40 000 тона пепела. Захваљујући консултантима Европске банке за обнову и развој, која иначе финансира овај пројекат вредности 18 милиона евра, завршене су студије како најбоље искористити пепео уз поштовање принципа циркуларне економије. Предстоји избор извођача радова и затварање депоније.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs