Вести

Чешка компанија Шкода до краја године стиже у Крагујевац!

Чешка компанија “Шкода” стиже до краја године у Kрагујевац, где ће започети производњу трамваја у МИНД парку. У плану је производња тракционих мотора и инжењеринг, као и производња комплетних трамваја за купце у централној и источној Европи, али и за друге поруџбине широм Европе. Градоначелник Kрагујевца Никола Дашић за Објектив истиче шта долазак чешког произвођача значи за Србију и зашто је “Шкода” изабрала баш овај град за своје пословање.

Шта долазак гиганта као што је “Шкода” значи за Kрагујевац и Шумадију?

– Долазак “Шкоде” у Kрагујевац значи отварање нових радних места за Kрагујевчане код реномираног послодавца, али доноси још много тога. Отварају се нове могућности за развој локалне привреде Kрагујевца и Шумадије кроз сарадњу са глобалним гигантом попут “Шкоде”. Ништа мање важна није ни потврда рејтинга који Kрагујевац има код познатих светских компанија. Ова инвестиција говори о томе да смо као град препознати по свим потребним условима да угостимо и највеће светске компаније. Са таквим рејтингом скрећемо пажњу на Kрагујевац као лидера у развоју индустријског инвестиционог амбијента – одговорио је градоначелник.

Kрагујевац је још од средине 19. века индустријски центар Србије. Шта то Kрагујевац има па се глобалне компаније одлучују да своје пословање покрену у том граду?

 

– Поред заиста богате индустријске традиције, која нас издваја у читавом региону, Kрагујевац се дичи и изузетно развијеним образовним системом са савременим школама и факултетима. Kрагујевачки универзитет је одавно препознат у бизнис круговима као генератор добро обученог кадра, али се и наше стручне школе одлично котирају, посебно имајући у виду степен примене дуалног образовања. Практично, по завршеном школовању, у могућности смо да понудимо формиране кадрове, што за послодавца значи сигурност. Овај сегмент је увек пресудан при доношењу одлуке потенцијалних инвеститора о томе где ће своју инвестицију пласирати – објаснио је Дашић.

Неретко сте истицали да постоји одлична сарадња са приватним сектором у реализацији развојних пројеката. У чему се та сарадња огледа?

 

– Kрагујевачка привреда је веома битан фактор за дугорочни развој града. Одличну комуникацију гајимо на свим нивоима и наши привредници показују велико интересовање за пружање подршке у разним пројектима, кроз донације, стручне анализе или активно учешће у планирању. Недавно је одржана јавна презентација плана развоја града. Наши привредници су узели значајно учешће у разради и допуни плана, на шта сам посебно поносан. Такође, учешће домаћег приватног сектора је немерљиво и у развоју привредног амбијента, не само кроз запошљавање и едукацију кадрова већ и кроз обогаћивање наших индустријских капацитета. Најбољи пример за то је МИНД група, која је кроз визију свог власника Братислава Милановића успела да оформи МИНД парк, индустријски центар по највишим светским стандардима. Управо овде су многе стране компаније у Kрагујевцу успеле да пронађу своје место, попут “Сименса”, “Шкоде”, “Аутолифта”… То су ствари које, осим бизнис сврхе, имају и ширу друштвену вредност, односно оплемењују ДНK крагујевачког привредног амбијента – казао је градоначелник Kрагујевца.

Влада интензивно улаже у развој града – најсвежији примери су обилазница и Државни дата центар. Шта такви пројекти значе за Kрагујевац и Шумадију?

 

– Kрагујевац је, нажалост, инфраструктурно и комунално потпуно запуштен претходних деценија, што нас је, упркос потенцијалима које имамо, кочило у даљем развоју. Од суштинске важности је подршка председника државе Александра Вучића, који одлично разуме важност нашег града и колико је битно да нам држава помогне у отклањању инфраструктурних и комуналних проблема. Подршка коју у наредним годинама имамо мери се у милијарди евра која ће бити утрошена на инфраструктуру Kрагујевца. Ту не говоримо само о преко потребној северној обилазници, већ и о преко 700 километара канализационе мреже, новом постројењу за третман отпадних вода, новој депонији са системом за прераду отпада, замени котлова на угаљ у Енергетици са далеко чистијим и еколошки прихватљивим котловима на гас. И многи други пројекти обухваћени су кроз помоћ државе, попут Центара изврсности, новог објекта ФИЛУМ-а, Палате правде, Дата центра, и о томе би могло дуго да се говори – одговорио је Дашић.

Потврда доласка “Шкоде” у Kрагујевац затекла вас је у Бизнис хабу Србије у Дубаију, центру српске привреде који је пре неколико дана отворен у присуству председника Александра Вучића. Да ли овај бизнис хаб, али и наступ Србије на светској изложби, помажу у привлачењу великих инвеститора?

– Вест ме није изненадила. На томе се озбиљно радило претходних месеци и већ неко време знамо да је долазак “Шкоде” сасвим известан. Из респекта према инвеститору сачекало се са званичном објавом, што је свакако озбиљан и професионалан приступ. Бизнис хаб Србије свакако је показатељ да се много тога променило у наступу Србије према свету. Оцењујем га као сјајан стратешки потез ПKС и председника државе: јако је битно да делујемо на међународном нивоу, раме уз раме са највећим светским државама, и тако повећамо своју видљивост на инвестиционој сцени. Изузетно сам задовољан свим што сам видео овде и исто толико заинтересован да представимо привредне потенцијале Kрагујевца управо у оквиру Бизнис хаба и српског павиљона на Експо Дубаи 2021 – казао је градоначелник.

Можемо ли очекивати још оваквих пројеката у Kрагујевцу?

 

– То је моја највећа жеља, за то радимо, и са таквом мишљу устајемо свако јутро. Уверен сам да су овакве предивне вести само увод у добру будућност која очекује наш Kрагујевац – закључио је градоначелник Kрагујевца Никола Дашић.

 

Извор: objektiv.rs