Вести

Буџет града Крагујевца за 2024. годину реалан и развојни

На другој седници сазваној по хитном поступку одборници Скупштине града су, после вишечасовне расправе, усвојили буџет града Крагујевца за 2024. годину који износи 11.956.000.000,00 динара и за 790 милиона динара, односно око седам посто, већи је од буџета за 2023. годину.

Укупна приходна страна састоји се из пренетих средстава од 385.000.000,00 динара, што је било стање на рачуну Града на почетку ове године, као и укупно планираних прихода и примања у износу од 11.570.000.000,00 динара. Увећање се, рекао је проф. Ненад Станишић, члан Градског већа за финансије, заснива на здравим основама и последица је успешног рада крагујевачке привреде. Порез на доходак и добит, рачунајући и порез на зараде,увећанису за девет посто у односу на прошлу годину, имајући у виду увећање плата у јавном и приватном сектору. Порез на имовину није планиран у значајно већем износу јер нису повећавани порески намети према грађанима у овој у односу на прошлу годину, а благи раст од три посто оствариће се ефикаснијим радом Управе за порезе.

Буџет је уравнотежен, додао је Станишић, јер је и расходна страна планирана у једнакој мери, а чине је изнуђени расходи од раста сталних трошкова, трошкова енергената, комуналних услуга, грејања, материјала и друго.

За инвестициона улагања буџет предвиђа 1.800.000.000,00 динара. Већа улагања предвиђена су за комуналну делатност, пољопривреду и рурални развој, а Град је определио и веће субвенције за мере енергетске транзиције у домаћинствима и сада износе 87 милиона динара на годишњем нивоу, у односу на почетних десет пре две године.

За капиталне пројекте за 2024. годину планирано је 1,2 милијарде динара, а проф. Станишић навео је неке од најзначајнијих и највећих: изолацију и грејање Музеја „21. октобар“, реконструкцију и инвестиционо одржавање објеката некадашње зграде суда који је прешао у градско власништво, изградњу два објекта месних заједница, Белошевац и Шумарице, док је за путну инфраструктуру, реконструкцију постојећих путева и изградњу нових буџетом предвиђено 435.000.000,00 динара. Пројекат од велике важности за наш град је санација друмско-пешачког моста у слободној зони Фиат аутомобила Србије који ће омогућити несметан рад Стелантисовој фабрици. Повећан је износ за изградњу и реконструкцију водоводне и канализационе мреже. Буџетом је затим предвиђена изградња два обданишта, реконструкција вртића Колибри, даље уређење комплекса језера Бубањ, а значајна инвестиција за све нас је, навео је Станишић, пројекат коначног завршетка матичног објекта Градских тржница. За те намене у буџету Града Крагујевца за ову годину издвојено је 161 милион динара.

Радује што је буџет увећан, што не планира нова кредитна задужења и што је предвиђен суфицит од 166.000.000,00, закључио је Станишић.

Оценивши данашњу расправу конструктивном, градоначелник Никола Дашић је рекао да је поносан на резултате у претходне три и по године, а када говоримо о буџету треба знати одакле се кренуло. Ситуација у којој се Крагујевац налазио у једном моменту захтевала је да се потпуно подвуче црта. Обећање дато у претходном мандату да град Крагујевац неће узети ни један једини кредит је испуњено, због чега верујем да ћемо до краја овог мандата успети да одржимо стабилан и развојан буџет града Крагујевца. Захвалан сам на помоћи државе и председника Републике и Владе на свим инвестицијама у Крагујевцу, на најмодернијој Палати правде, Дата центру, започетом пројекту изградње Иновационог дистрикта који је од великог значаја за развој града Крагујевца, а пре свега науке као покретача технолошког и сваког другог развоја и све друге завршене пројекте. Наша визија је да у овом мандату урадимо још много тога и време за то долази. Захваљујући томе што 2026. године истичу кредити, град Крагујевац стаје на ноге и све мање ће се ослањати на продају земшљишта на коју се увек ослањао, а све више ће се ослањати на текуће приходе, рекао је градоначелник Дашић, нагласивши да нас овај буџет води ка периоду у коме ће Крагујевац бити као и сви остали градови у Европи. 

 

Извор: Град Крагујевац