Вести

Брнабић: Крагујевац је за Владу Србије од посебног значаја

Палата правде у Крагујевцу један је од највећих и најважнијих инфраструктурних пројеката у правосуђу у Републици Србији која ће омогућити да унапредимо владавину права и ефикасност, а са више суђења и мање заосталих предмета грађани и привреда ће раније добити правду, рекла је приликом обиласка градилишта у Крагујевцу премијерка Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Поносна што се пројекат не финансира из кредита, већ средствима из буџета Републике Србије, премијерка је казала да је изградња Палате правде у Крагујевцу велика и важна инвестиција и показатељ да градимо објекте којима настављамо тамо где је Србија била пре пет или више деценија. Палата правде у Крагујевцу изгледа много импозантније од Палате правде у Београду а задовољство је, казала је Ана Брнабић, због радника у правосуђу који већ дуже време раде у неадекватним условима. У свом обраћању премијерка је подсетила на све започете и реализоване пројекте којима је присуствовала у Крагујевцу – изградњу станова за младе научнике, постављање камена темељца за најсавременији први ДАТА центар у региону, отварање првог погона у МИНД парку, изградњу станова за припаднике снага безбедности и казала да се у сарадњи са Јединцом за управљање пројектима Министарства просвете ради на завршетку Центара изврности, али и на многим другим пројектима.

  

Крагујевац је за нас од посебног значаја јер смо кренули са проблемом Фијата, а данас можемо да кажемо да људи у понуди имају више и другачијих радних места и тренд конкуренције између послодаваца и привреде. Имамо још много да радимо, али ово је нешто што ће остати за свима нама и генерацијама које долазе због чега ће  бити поносни на своју земљу, поручила је Ана Брнабић.

Зграда Палата правде у којој ће бити смештено 11 правосудних органа, простираће се на 25 000 квадрата. Град је уступио своју парцелу површине два хектара, а радови, у вредности 2,9 милијарди динара финансирају се из буџета Србије.

  

Крагујевац не памти када је држава оволико новца уложила у пројекте који су тренутно у процесу извођења или у припреми, истакао је градоначелник Радомир Николић. Реч је о инвестицијама у вредности преко пола милијарде евра. У непосредној близини гради се Државни дата центар, настављамо са радовима на изградњи Центара изврсности, затим, нова зграда Окружног затвора, а припремају се и озбиљна улагања у путну инфраструктуру. У изради је студија за регионално управљање отпадом и пречишћавање отпадних вода у Крагујевцу. Један од најзначајнијих пројеката који такође финансира држава је ново постројење у Енергетици којим искључујемо угаљ и прелазимо на гас, чиме решавамо вишедеценијски проблем аеро загађења у граду. Држава је, подсетио је Николић, помогла да активирамо и нове индустријске зоне чиме је број незапослених смањен за 8000. На евиденцији НСЗ сада се налази 17 000 лица, али, настављамо даље, јер се отварају нове фабрике. Сматрам да у Крагујевац тек долази добро и лепо време, поручио је Николић и изразио уверење да ће сви ти пројекти бити реализовани у наредних пет година.

Премијерка Ана Брнабић, градоначелник Радомир Николић и Никола Дашић, одборник у Скупштини града и први на листи Српске напредне странке у Крагујевцу “Александар Вучић – За нашу децу.” обишли су радове на траси државног пута кроз Крагујевац коју финансира Влада Србије у вредности од 50 милиона динара, као и радове на реконструкцији "Зелене пијаце" и њене зграде која је подигнута 1929. године.