Вести

Бјелетић: Кућа Ђуре Јакшића знатно ће унапредити културни живот у граду

Нова кућа Ђуре Јакшића у Карађорђевој улици у Крагујевцу, замишљена као дом књижевника, сликара, драматурга, глумаца, музичара и солиста, спремна је да прими и прослави најталентованије. Дом Ђуриних колега по перу и кичици, биће место за концерте мањих камерних ансамбала, изложбе, читање поезије.

Церемонија свечаног отварања заказана је за 9. јун. Подгнута је на месту старе куће, у којој је неко време чувени песник, сликар и учитељ живео као подстанар док је службовао у Крагујевцу. Објекат с почетка 19. века, урушио се под теретом времена тако да је реконструкција, како је струка проценила, била немогућа.

Нови објекат има две етаже. Управљање горњом етажом површине 160 квадрата, где ће се у једном делу налазити стална поставка посвећена животу и делу Ђуре Јакшића, биће поверено Народној библитеци „Вук Караџић“. Библиотека ће, према речима Миљана Бјелетића, члана Градског већа за културу, оформити Уметнички савет који ће планирати активности за целу годину. Сви садржаји који се буду дешавали у овом вишенаменском простору, галеријског типа, погодном и опремљеном за организацију изложби, књижевних вечери и сличних дешавања директно ће бити повезани са животом и стваралаштвом Ђуре Јакишића и значајно ће унапредити културни живот у граду. Неке од активности су представљање добитника награде Ђура Јакшић за најбољу збирку поезије, Народна библиотека ће расписивати годишњи литерарни и ликовни конкурс на тему Ђуриних дела, у плану је организација репрезентативних ликовних изложби познатих крагујевачких и српских уметника. Суштина је да ова кућа буде динамична, да буде жива, да спојимо крагујевачку публику са крагујевачким уметницима, поручио је Бјелетић.

Доња етажа, површине 150 квадратних метара, намењена је винско – ракијском хабу, као месту за промоцију и продају шумадијских вина и ракија. Тим делом објекта управљаће Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, која је пре три године са градом Крагујевцем, општином Топола, Удружењем винара Шумадије и Асоцијацијом дестилерија Шумадијска шљива, започео реализацију великог програма Развој територијалног идентитета Шумадије. Укупна вредност пројекта је 1,5 милион швајцарских франака, објаснио је Ненад Поповић директор Регоналне агнеције.

Кућа Ђуре Јакшића само је део тог програма, за чију је изградњу град Крагујевац обезбедио 65 посто средстава у износу 29 милиона динара. Овај простор намењен је винарима и ракијашима, којих на подручју Шумадије има 40. Сви произвођачи, чланови асоцијација, моћи ће овај дегустациони простор намењен развоју ракијске и винске културе, да користе бесплатно за организацију сопствених промоција и догађаја од интереса за њихово пословање.

Поповић у хабу очекује око 120 етикета шумадијских вина и ракија. Новац који ће се овде зарађивати, служиће за покривање трошкова пошто се ми не бавимо профитирањем. Ово није класичан угоститељски објекат. Желимо, рекао је Поповић, да покријемо трошкове функционисања, а ако нешто остане, тај новац смо у обавези да реинвестирамо у пројекте који се тичу развоја територијалног идентитета Шумадије.