Вести

Амбасадорка Француске у посети Крагујевцу

Амбасадор Републике Француске Кристин Моро са сарадницима боравила је данас у првој радној посети Крагујевцу. У Србију сам стигла пре неколико месеци и било ми је веома важно да дођем у један од највећих градова у Србији - рекла је на пријему у згради Града Кристин Моро. Крагујевац је град богате историје и заузима важно место у Србији. Изражавајући задовољство због изузетне сарадње између Крагујевца и Француске, пре свега на пољу лингвистике и кулутре, Кристин Моро је посебну пажњу посветила интензивној сарадњи Крагујевца и Сирена. Те везе постоје дуго и веома сам задовољна што се ниво те сарадње не своди само на међусобне посете него на реализацију конкретних пројеката којима унапређујемо живот у оба града.

Данашња посета била је веома корисна јер смо од градоначелника Радомира Николића и његових сарадника упознати са ситуацијом у Крагујевцу, бројним идејама и пројектима који ће створити услове за отварање нових радних места. Сазнали смо шта су адути и које су предности града Крагујевца за потенцијалне будуће инвеститоре. Амбасадор, рекла је Кристин Моро, не може да утиче директно на инвеститоре, али с обзиром на то колико је правовремена информација веома битна, ја ћу се потрудити да пренесем заинтерсованим инвеститорима у Француској шта Крагујевац може да понуди.

Први сусрет са Њеном екселенцијом искористили смо не само да је упознамо са ситуацијом у Крагујевцу, него и да разговарамо о потенцијалним инвеститорима али и евентуалној помоћи која би нам добродошла. Везе између Француске и Крагујевца су јако чврсте, трају деценијама уназад, па је то била прилика да разговарамо о заједничким пројектима и могућностима за улагање. Од амбасаде Француске очекујемо да буде наш гласноговорник, да приредницима и Привредној комори пренесе какве су предности Крагујевца у односу на окружење. Разговарали смо о слободном земљишту, предузећима која су у процесу реструктурирања и приватизације, о ''Застави инпро'' за коју су инвеститори из Француске озбиљно заинтерсовани. Очекујем да ова посета за нас буде плодоносна, јер је француска економија једна од најјачих у свету. Веома смо заинтересовани и да разменимо знања и искуства у свим областима, као што је начин рада њихове локалне самуправе и однос према привредницима - истакао је Николић. Након контаката које смо успоставили са партнерима на Блиском и Далеком истоку, затим са партнерима из Америке, правимо сада контакте и у Западној Европи.

Данашњим разговорима са Кристин Моро присуствовали су чланови Градског већа Миња Обрадовић, Далибор Јекић и Владимир Максимовић као и начелник Шумадијског управног округа Дамјан Срејић.

Иначе, током дана Њена екселенција госпођа Кристин Моро посетила је Реткорат Универзитета, Музеј Стара ливница, Стару скупштину као и Спомен парк ''Крагујевачки октобар''.