Саопштења

СНС Крагујевац: Црно на бело? Или: Црње од црњег!

Скрнављењем тек окречене фасаде, вандали су показали своје право лице. То су они који би да руше уместо да граде.

На нетакнутој, девичански белој фасади зграде Месне заједнице "21. октобар" освануо је трапави, аљкави, неписмени... "графит" некаквог "барбарогенија". Узгред и сасвим невештог у руковању црним спрејом. А нарочито сопственом нескривеном примитивном мржњом и злобом!

Овај чин је не само узнемирио него и, дословно, тешко, до увреде погодио житеље овог крагујевачког краја. Нарочито оне бројне људе који су данима и недељама, са готово, па ишчезлим и скоро заборављеним ентузијазмом и енергијом улагали свој труд, а и новац, да уреде, оплемене и учине достојним намени просторије које служе свима који живе у том насељу.

Пример праве правцате грађанске иницијативе. Која се, од уобичајених грађанских иницијатива разликује најпре по томе што су људи нешто дали (а дали су све од себе, неки и преко тога), уместо да, већ по навици, васпостављају рачуне, држави, локалној самоуправи, институцији, било којој... Руководећи се оном "старомодном": Види шта ти можеш да урадиш за своју земљу, град, насеље... свеједно!

Сасвим је истинито да су за уређење овог простора, саме зграде, њене унутрашњости, али и екстеријера, прилазних комуникација и зелених површина апсолутно и једино заслужни активисти Српске напредне странке. И то не само из ове месне заједнице, јер су им се солидарно придружили и чланови из других крајева нашег града. Па су освежили и офарбали столарију и радијаторе, окречили фасаду, поставили ламинат, плафоњере, засадили цвеће и травњак.

Паралелно с тим, активисти су обилазили социјално најугроженије породице, помогавши им у набавци потрепштина и исплати рачуна и дугова за комуналије... И то све од сопствених, добровољно издвојених прилога оних којима такође није баш да претиче. Али се још увек понашају по оној: "Не даје онај ко има, већ коме је задовољство да даје".

И кад се након свега тога подвуче црта, сасвим је јасна реакција ових озлојеђених људи на вандалско скрнављење чеоне фасаде зграде њихове месне заједнице. Места које осећају као своје, али које никада нису својатали, упркос томе што су га својим трудом, залагањем и средствима истински вратили у живот. На ползу свим житељима, комшијама, познаницима, пријатељима, веровали су!?

Ко год да стоји иза овог вандалског чина, разликује се од њих по неколико важних ствари: једни воле да граде, улепшавају и уређују, а други да руше, наружују и девастирају; једни верују у заједништво, други би да приграбе само за себе. Ако немају шта друго, онда барем "заслуге" за уништавање. Ко год били они, једно је јасно: није лако живети с мржњом и завишћу. Чија је ерупција овога пута испољена кроз прскалицу црне фарбе. Црне без имало белог!

Активисти Српске напредне странке су међувремену већ прекречили и елиминисали трагове овог вандалског чина.

Не због "садржаја" поруке, већ због ругла на фасади зграде.

Која је поново бела и чиста.

За разлику од душа оних који су је оскрнавили.

За чије је прочишћење потребно много више од креча и беле боје.

Без обзира чиме су премазани. И иза којих да се обележја крију.

Једноставно, потписали су се својим знаком!

Црним на белом.

Градски одбор Крагујевац