Једино с идеалима нема компромиса

"Једино с идеалима нема компромиса, а мој идеал је Србија" рекао је, између осталог, председник Вучић у свом инаугурационом говору за други председнички мандат.

Мир, стабилност и независност у доношењу одлука суштина су његовог будућег председничког мандата.

На самом почетку официјелне церемоније, руке положене на Устав РС и на Мирослављево јеванђеље, председник Вучић је изговорио текст заклетве, уз напомињање да Косово и Метохију сматра интегралним делом Србије и да ће се за то заувек борити, као и за очување и неповредивост суверенитета и територијалног интегритета Србије у целини.

Након што су импозантним здањем Народне скупштине утихнули звуци државне химне „Боже Правде“, председник Вучић је , у сасвим отвореном и крајње искреном говору нагласио да ми, слободарски српски народ имамо вечиту историју тежње за правдом, што је истоветно са потребом за истином и слободом.

Чињеница је, међутим, да је и раније, а сада поготово, „правда и истина“ резервисана само за велике и моћне и да је то чињеница на коју тешко да можемо да утичемо.

Председник Вучић се није устезао да нагласи да је у овим смутним временима када је будућност света магловитија и неизвеснија него икада до сада, превише неискрености, а нарочито лицемерја у односима великих према бројчано и просторно малим народима.

И овога пута имао је храбрости и одважности да подсети да је међународно јавно право, којим се последњих месеци толико поштапају многи, најбруталније погажено баш на нама, приликом бруталне агресије НАТО коалиције.

Грубо гажење међународног јавног права наставља се и до дан данас, где потпуно невероватно звуче тврдње извесних европских чиновника, а и чиновница, да је за Србију много боље да се одрекне Косова и Метохије ???

Овај модел Виолин-ског кључа до сада је незабележен у међународним односима, а било је најгрубљих кршења међународног јавног права, додали би смо.

Председник је подсетио да је тада Србија била незаштићена, готово, па на коленима, а да је данас ситуација битно другачија, те да би се неки добро претходно замислили пре него што би поново покушали да насрну на Србију зарад искључиво својих геополитичких интереса.

У, без икаквог претеривања, заиста историјском обраћању након полагања заклетве, председник је набројао и најважније приоритете његовог будућег петогодишњег председничког мандата.

Нагласио је да жели да буде председник свих грађана и за све грађане, као и да ће прихватати одговорности и обавезе, без икаквих привилегија за себе лично.

Председник је показао разумевање за емоције већине грађана Србије, али је подсетио да реал политика мора бити способност доношења компромиса где ће Србија увек покушавати да добије највише што је то у датим околностима могуће.

У том смислу, нагласио је да европски пут Србије никако не може бити доведен у питање, јер је то добро за земљу и наше грађане, пре свега и изнад свега.

При томе  је подсетио да политичко опредељење ка евроинтеграцијама није ни у каквој супротности са војном неутралношћу Србије која остаје и даље темељац наше спољне политике, истакавши с нескривеним поносом да је српски народ одувек желео само да брани оно што је његово и да будемо своји на своме.

У маниру истинског државника,  који не ради за аплаузе, већ за суштинску добробит грађана своје земље, председник Вучић је нагласио да ће наредни петогодишњи период бити неупоредиво тежи од његовог првог мандата који, такође, није био лишен огромних искушења.

У том смислу, истакао је неопходност што бржег конституисања новог сазива Народне скупштине, као и формирање Владе РС, пред којом ће се наћи врло осетљива питања.

Заједно са Владом, радиће на очувању стандарда наших грађана, на даљем расту плата и пензија које морају да прате раст плата, као и да се никако не сме дозволити да увезена инфлација угрози наше јавне финансије, макроекономску стабилност и пристојан живот наших грађана.

При томе је навео да му је веома важно да нова влада буде мањински инклузивна, да се у њој нађу људи који не припадају већинском српском народу, али једнако воле своју земљу Србију, желе да остану да живе у њој, они, њихова деца и њихове деце деца.

Такође је рекао да будућа влада мора још интензивније наставити са политиком подстицања наталитета. Без жеље да угрози било чије право на слободу избора, председник Вучић је констатовао да се медији више баве промоцијом кућних љубимаца, него децом, што је неприхватљиво, јер носи ризик од одумирања нације, све до њеног потпуног нестанка.

Нагласивши да досадашњи огромни напори на унапређењу села нису дали баш очекиване ефекте, председник је наговестио можда извесну промену у том сектору, јер је евидентно оно „хвалим село, ал' живим у граду“, додали би смо. А село је, поред економског, увек било највећи демографски потенцијал на овим нашим просторима.

Као и у претходном мандату, председник Вучић је нагласио да ће основни покретач свега бити рад, рад и рад, јер, ми као земља не можемо битно да утичемо на међународни поредак, али, итекако можемо да радимо на унапређењу сопственог друштва, кроз још замашније инфраструктурне пројекте, те стварању услова за даље унапређење свих делатности, изнад свега, привреде, здравства, образовања, културе и спорта.

Председнику Вучић, у маниру великог државника и истинског лидера, поново је пружио руку сарадње суседним земљама и народима, нагласивши да је неопходно да унапређујемо нашу сарадњу, пошто се сложимо да се не слажемо у оцени догађања из ближе политичке прошлости, јер будућност морамо да престанемо да гледамо кроз диоптрију прошлости која је тешка и понекад веома оптерећујућа.

Подсетио је да ће и даље снажно инсистирати на даљем унапређењу иницијативе „Отворени Балкан“, која, осим економскоих, већ даје и друге бенефите, мислећи на све бољу сарадњу са Северном Македонијом, али и стални раст добрих економских и политичких односа с Албанијом.

Врло је емотивно говорио о најдубљим братским везама и обостраној љубави са нашим народом  у Републици Српској, о изврсној сарадњи два политичка руководства, наглашавајући да Србија признаје интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине, али да Србија и он лично никада неће дозволити једнострано мењање Дејтонског споразума, без добровољног пристанка сва три конститутивна народа.

Цитирајући величанственог Његоша: „Покољења дјела суде“, председник Вучић је недвосмислено истакао да жели да ради за будућност и историју о чему ће најбољи суд дати будуће генерације, нарочито о томе да ли је оставио бољу Србију од оне коју је на почетку свог председниковања затекао.

Из чињенице да је по други пут извојевао убедљиву победу већ у првом кругу председничких избора недвосмислено произилази да је актуелно бирачко тело већ оценило и наградило његов претходни председнички мандат, уз поновно подсећање на ону чувену да је глас народа глас Бога!

Барем за оне којима је отаџбина светиња, а што је провејавало током целог инаугурационог говора председника Вучића.