Саопштења

Будућност која је већ почела

Преласком на производњу аутомобила будућности, Крагујевац ће повратити стари сјај центра аутомобилске индустрије, али и много више од тога.

Након поплаве тегобних и туробних вести последњих недеља, коначно је једна сјајна вест осванула на страницама наше штампе и портала и то најкрупнијим словима: потписивањем уговора са мултинационалном корпорацијом „Stellantis“, Србија ће на време ући у пословну трку која ће обележити деценије које су пред нама, где једно од централних места заузима производња електричних аутомобила.

Вест је важна за целу земљу, свакако, а нарочито важна за Шумадију и Крагујевац као њен центар. Крагујевчани се још увек са сетом, али и поносом, сећају не тако давних времена када је Крагујевац носио ласкави епитет српског, али и југословенског Детроита, центра и срца аутомобилске финалне индустрије чији већ времешни модели још увек крстаре нашим друмовима. 

И старији Крагујевчани, а нарочито они млађи, с великим нестрпљењем очекују старт потпуно нове ере у блиској, најближој будућности глобалне аутомобилске ере. Због чега је веома важно у тај процес ући благовремено. Овога пута смо то урадили на време којег смо препознали и добро разумели, за разлику од, како рече председник Вучић, неразумевања глобалних политичких промена које су се дешавале последњих пар деценија сада већ прошлог века. Због чега је прелазак на производњу електричних, као и хибридних аутомобила наредних деценију, деценију и по, раван тектонском поремећају у сфери глобалне економије, попут пада Берлинског зида у геоплитичкој архитектури целога света.

Наши грађани, а нарочито суграђани су већ, уверени смо, до детаља упознати са припремама за старт ове револуционарне производње у Крагујевцу већ од 2024. године, па се за ову прилику нећемо упуштати у те већ навелико кроз медије елабориране детаље. Као и чињеницу да ће производња аутомобила будућности захтевати и друге огромне структурне промене и престројавања, пре свега у изградњи нових енергетских постројења, пре свих, реверзибилних електрана.

Оно што је, међутим, важно истаћи је необорива чињеница да су грађани Крагујевца, Шумадије, као и целе Србије и на недавним изборима непогрешиво добро проценили коме да повере одговорност у вођењу државе, како на парламентарним, тако и нарочито на председничким изборима. 

Велика већина наших бирача није се дала преварити лажним обећањима вештачки склепаваних опозиционих структура. Које су се распале и пре него што су се озваничили изборни резултати. Јер су сујете њених лидерчића и овога пута биле веће од одговорности за будућност земље. Што смо већ видели у скоријој политичкој прошлости, и ДОСловно!!!

Зато данас, кад се прелама нови светски политички, безбедносни, еколошки, али и економски поредак, потпуно је депласирано лицитирати на коју ће се страну Србија определити.

Под сигурним вођством нашег председника Александра Вучића, Србија истрајно остаје на јединој могућој страни- сопственој, као један од најзначајнијих поборника мира, стабилности и свеколиког просперитета не само наших грађана, него и целог региона, разумејући да је само тако могуће градити и изградити што сигурнију будућност, ако не заједничку, онда уважавајући оно што нам је свима заједничко. Или би барем тако требало и морало да буде.

Ко то још није схватио, отићи ће у музеј политичких фосила, још и пре аутомобила на фосилна горива.