Вести

Дашић: Великим радом направљен видљив напредак Крагујевца у 2021. години

"У врло отежаним околностима 2021. година била је озбиљна, радна а када се све сабере и подвуче, мислим да је била јако успешна, оценио је сумирајући резултате године на измаку", градоначелник Крагујевца Никола Дашић. "Кад кажем отежане околности, пре свега мислим на финансијску ситуацију, на сва дуговања која Град има, а паметним руковођењем успели смо да омогућимо да се град помакне напред."

"Оно чиме можемо да се похвалимо и захвалимо је велика помоћ Владе Србије и председника државе јер је Крагујевац коначно препознат као велики регионални центар, пре свега индустријски, медицински и правосудни, што ћемо видети у предстојећој реконструкцији Клиничког центра и најмодернијој Палати правде у Србији. Домаћини смо државном Дата центру у коме се од ове године налази и супер рачунар, који младим стручњацима из ове области омогућава да се на највишим нивоима баве и науком, истраживачким радом и у пракси користе капацитете супер брзог рачунара. Млади људи у Крагујевцу, у овом центру, сада имају подједнако добре услове као у најразвијенијим земљама света, а центар је важан за Универзитет, друге научно-истраживачке институције и за сам град Крагујевац."

"У овој години договорили смо долазак Шкоде у Крагујевац, наши дугогодишњи партнери Вакернојсон, граде нову фабрику а присуствовали смо и завршетку нове фабрике Јанфенга. Посебно важно за Крагујевчане је то што се на један здрав начин производи све више радних места. У Крагујевцу се данас осећа живот и град живи. Улице су препуне возила, трговински објекти купаца. Ухватили смо се у коштац и са највећим комуналним проблемима у чему нам помажу Влада Републике Србије и председник Републике Александар Вучић. Проблеми се пре свега односе на недостајућу канализациону мрежу уз коју после треба да прође и кишна канализација, односно одвод атмосферских вода. Како не бисмо више година радили и копали по Крагујевцу, тренутно су отворена три градилишта, у Белошевцу, Петровцу и Маршићу, где убрзано ради велики број екипа. Крагујевац је до сада имао око 360 км канализационе мреже. У наредних пар година ми ћемо изградити још толико канализационе мреже, што у Крагујевцу нико икада до сада није урадио. Ближи се и почетак радова на новој депонији. Рекултивисаћемо садашњу депонију у Јовановцу и од ње направити лепо место које неће бити ругло града. Поред тога, ново постројење за третман отпадних вода је у фази пројектовања, и то нас све очекује наредне године. У току је решавање једног од највећих еколошких, здравствених и комуналних проблема у граду Крагујевцу, а то је Енергетика. Котлови на угаљ су тровали генерације Крагујевчана и нисмо имали прилику да одрастамо уз здрав ваздух и чистој средини. У октобру смо започели радове и врло брзо, по завршетку грађевинских радова, очекујем да у току јануара стигну котлови на гас", рекао је Дашић.

"Изводи се пуно радова, а велика подршка председника државе и Владе РС нам је отворила могућност да се бавимо и другим градским темама и проблемима и да их решавамо. Пре свега мислим на започету реконструкцију фасада у старом градском језгру а врло смо близу тога да уз помоћ приватних донација отпочнемо изградњу одмаралишта за децу на Бешњаји. Од марта се надам почетку радова на уређењу Трга војводе Радомира Путника."

"Упркос пословичној спорости јавних служби и администрације, уз помоћ вредних људи подигао се ниво темпа. Људи су препознали да је много лепше када уз пуно обавеза радно време прође брзо и када дајете све од себе. По томе ће вас ценити људи које познајете и по томе какви сте били и како сте радили, а на крају остављате свом граду, оно што му дугујете", поручио је Дашић, и уз оцену да су постигнути права динамика и пут, захвалио се својим сарадницима.

"Почетак градње Северне обилазнице још један је стратешки битан пројекат за Крагујевац. Он измешта тежак саобраћај из центра града што ће допринети смањењу загађења. Реч је о брзој саобраћајници без семафора, са пет петљи, а не кружним токовима, које омогућавају искључења. На тај начин Крагујевац се повезује са новим правцем – Гружанским коридором чија би изградња требало да почне крајем идуће године и везује за Коридор 11."

У оцени постигнутог у 2021. години, Дашић осврнуо се и на проблеме који и даље нису решени, пре свега на проблеме водоснабдевањa у селима.

"То је проблем за који морамо да пронађемо начин да га решимо како бисмо на крају крајева, испунили обећање дато у кампањи 2020. године, да ћемо протерати 19. па и 20. век из Крагујевца. Уколико то решимо, онда можемо комотније и више да се посветимо ономе што тренутно радимо и другим градским садржајима и темама као што су: пројекат ревитализације и стављања у функцију ВТЗ-а, наставак ширења трга у центру града, реконструкција комплетног центра, довођење нових инвеститора."

"У протеклој години било је доста тога што ме је због спорости бринуло. Волели би да ствари иду брже, али много је објективних околности које коче да се нешто брже уради. Иако никада нисам до краја задовољан, могу да кажем да се у 2021. години пуно радило и да се види озбиљан помак, због чега могу да будем захвалан", поручио је Дашић.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs