Вести

Министарство Просвете обезбедило средства за нову зграду ФИЛУМ-а

Филолошко – уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу, који је од свог оснивања пуних 18 година подстанар, коначно ће добити своју зграду која ће се простирати на 8000 квадрата. Оквирна вредност инвестиције процењује се на 5,7 милиона евра.

Изградња нове зграде ФИЛУМ – а, један је од пројеката који ће бити реализован у оквиру новог кредитног аранжамана са Развојном банком Савета Европе, рекао је у Крагујевцу Младен Шарчевић министар просвете, науке и технолошког развоја приликом обиласка локације за будућу зграду ФИЛУМ – а, у непосредној близини Економског факултета.

  

Вредност ЦЕБ 2 пројекта је 95 милиона евра, а уговор ће бити потписан у јулу. Приоритет је инфраструктура у области високог образовања, пошто ту дуго није било улагања. Уколико све буде текло по плану почетак радова требало би очекивати наредне године.

Реч је о озбиљном пројекту за чију реализацију град никада није имао довољно средстава, рекао је градоначелник Радомир Николић. Агонија траје јако дуго. Град је помогао израду пројекта за нову зграду ФИЛУМ –а, определио парцелу површине 1,55 хектара у унивезитетском кампусу, која ће бити уступљена без надокнаде и инфраструктурно је опремио. Министарство просвете коначно је пронашло извор финансирања. ФИЛУМ је, према Николићевим речима, потуно променио Крагујевац. Не само да нам школовани уметници не одлазе, него у Крагујевац долазе нови студенти који овде остају да живе. Због тога је нама стало да овај пројекат успе.

  

Радује ме што ће пројекат ФИЛУМа коначно моћи да се реализује. То је благо које Крагујевац има и које треба да развија. Град треба да настави сарадњу са Универзитетом како би ишао у корак са савременим светом. У свету су најприхваљивији за живот управо градови који имају око 200 хиљада становника, колико има и Крагујевац, па се надамо да младима неће бити циљ да оду у Београд него да остану у Крагујевцу, овде заснују породицу, нађу посао и наставе лепо да живе, рекао је Никола Дашић, одборник у Скупштини града и први на листи Српске напредне странке у Крагујевцу “Александар Вучић – За нашу децу.”.

Изградњом зграде ФИЛУМ –а у непосредној близини Економског факултета, Палате правде и легата Николе Коке Јанковића добија се комплекс где ће сутра бити и ново стамбено насеље.