Вести

СРБИЈА НА ДОБРОМ ПУТУ : Предраг Стевовић

Предраг Стевовић је дипломирани правник и живи у Крагујевцу где је и завршио Правни факултет. Истакнути је спортиста и освајач је бројних медаља на такмичењима у каратеу. У Српској Напредној Странци је од њеног оснивања, члан је највиших органа странке, Извршног и Главног одбора.

Почетком 2012.године, добио је одликовање од тадашњег председника Републике Србије Бориса Тадића који га је одликовао Златном медаљом за спасавање грађана за време трајања ванредне ситуације изазване снежним падавинама. Одликовање му је додељено због спашених живота завејаних људи у неприступачним местима којима је доставио лекове и храну.

1. Колико је у овом тренутку Србија заиста близу ЕУ?

1. То је питање на које одговор не треба тражити само у Србији, заправо Србија чини максимум напора, можда је право питање колико је Европа уморна? Ове процесе треба разумети,изборити се са аветима прошлости, ићи преко сопствених могућности. Данас се чини да је Европа поприлично далеко од одлуке да настави са брзим ширењем, али на то ми не можемо да утичемо. Ми можемо само да радимо на успостављању европског система у Србији. Посвећеност том послу у СНС је на највишем могућем нивоу. Мислим да ова владајућа поставка неће трговати и правити компромисе по том питању.

2.Борба против корупције као искрена борба против криминала у Србији или борба за бољу позицију на следећим изборима?

2. Колико је криминал и његова спрега са највишим државним структурама у прошлости креирала српску стварност најбоље знају грађани Србије. Борба са финансијски моћним картелима није била питање избора већ питање преживљавања моје земље. Уколико је то фактор који прелама расположење гласача онда то само говори о томе колико је та тема људима била важна, колико их је неправедна државна управа гушила, стварала осећај беспомоћности. Трагични догађаји из прошлости показују колико храбрости треба да се било који појединац упусти у чишћење овог терена, зато данас присуствујемо феномену Вучић, то више није политика већ опште одобравање. По мом најдубљем утиску, понављам, било је то питање живота и смрти.

3. Да ли Србија данас има искрену и праву Владу, будући да су све странке на неком нивоу власти?

3. Све су то специфичности Србије. Радом који је изненадио готово све у земљи и иностранству, Председник и Влада потпуно су оставили опозицију без теме. Питање европских интеграција рецимо, дуго година било је тема над којиом је монопол држала пост петооктобарска политичка елита, опозиција је била перципирана као конзервативна и антиевропска. Данас се ти ондашњи либерали понашају ултра конзервативно, зарад очувања финансијског интереса кроз успостављене монополе, док се власт труди да чини кораке од седам миља према модернизацији и изградњи институција. Србија неће ићи назад без обзира на власт у будућем периоду, људи су се ослободили и схватили да су промене могуће, и да нема забрањених тема.

4.Колико по Вашем мишљењу људе у Србији занима политика, а колико неке обичне, свакодневне, животне ствари?

4. У малим и сиромашним земљама каква је била Србија, потонула у корупцију и небригу о градјанину, појединцу, тешко је било изоловати се од политике, било је врло мало маневарског простора да се бавите било чим несметано, увек би ту близу била подружница политичке странке на власти која вам је могла помоћи или одмоћи. Грађани су се уморили од подвале политичара, од лажне демократије. Многе је изненадило будјење које се догодило у смислу огромне подршке коју данас ужива Председник Вучић, људи дакле нису уморни од политике,већ од квази политике и лажних тема.

5.Европске вредности као услов за Европску унију или Европске вредности као мотор реформи Србије?

5. Европске реформе су у овом тренутку искључиво и само у служби развоја републике Србије. Наша земља не жели да буде слепа улица европских кретања, то је чињеница. Надамо се да ће Брисел то знати да цени.

6.Како унапредити пословање у Србији?

6. На Балкану је то кључ проблема чије решење подразумева услове за напредак, у супротном биће јако лоше. Наше урушавање и пропаст настала је као последица урушавања институција социјалистичког система и неспремности за прихватање реалности, на крају је дошао брутални међуетнички рат, разарање... Изградња институција и подизање градјанске свести донеће ново време за нас. Рад у континуитету на овим питањима вратиће нас тамо где смо некада били.

7.Колико су блиске и какву сарадњу имају Србија и Сједињене Државе?

7. Српско-амерички односи су данас на завидном нивоу. Америка је свеприсутна привредно, културолошки, политички. Нас спаја славна савезничка историја у два светска рата, али наше односе оптерећује живо сећање на последњи рат и жалосна чињеница да смо се нашли на супротним странама, нарочито по питању Косова и Метохије. Мислим да је узлазна путања по питању односа неминовна, неприродно је да интереси САД и Србије нису инкорпорирани једни у друге. Моја генерација одрасла је на америчкој популарној култури, нама амерички и српски начин живљења јесу једно исто. Највећи део наших политичких узора и свеукупних сазнања о модерној политичкој пракси долази са друге стране океана.

8. Ваш поглед на тренутну ситуацију у Србији?

8.Ситуација у Србији је веома тешка. Економска криза траје нестварно дуго, док су сви остали аспекти живота постепено пропадали. Данас је урушено школство, здравство је у лошем стању, владавина права није била обезбедјена. Цветала је само партократија док је све остало пропадало.Данас Србија по први пут има Председника републике који истовремено није председник политичке странке. У нашој влади данас ресоре финансија, привреде, пољопривреде, културе и многе друге воде људи који нису чланови политичких странака, већ профеционалци доказани на западу. Ово је за Србију пре две године било незамисливо. Могући саветници нашег лидера Вучића биће бивши канцелар Гузенбауер, могуће Строс Кан... Србија ће надамо се преокренути ток своје историје. На томе радимо сваки дан, користимо све своје ресурсе и ослањамо се на пријатеље у свету.

Извор: http://ireport.cnn.com/docs/DOC-1031602.