Вести

Улагање у енергетску ефикасност је улагање у здравље грађана

"Основни задатак исправно вођене државотворне политике јесте брига о грађанима на свим нивоима и њиховим проблемима како на локалном тако и на глобалном плану. Да у том духу дела и Српска напредна странка од доласка на власт па до данас, показује бављење проблемом смањења загађења и побољшањем квалитета ваздуха у Србији. 

Колико је ово важно питање сведочи и чињеница да изложеност загађењу ваздуха оставља изразито негативне последице по здравље, дужину и квалитет живота посебно на рањиве групе попут деце, старијих и грађана који имају мања примања и ограничен приступ здравственој заштити. Са друге стране истраживања показују да побољшање квалитета ваздуха и смањење концентрације ПМ2.5 честица директно утиче на смањење смртности и обољења изазвана аерозагађењем. Сагледавањем релевантних података добијених у истраживању које је спровео Институт за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“ из 2019. године, а који показују да су главни емитери загађујућих материја у Србији рударска индустрија, енергетски и саобраћајни сектор и грађевинарство, те неквалитетан угаљ који се користи за грејање у индивидуланим ложиштима, као и несанитарне депоније, држава је спровела низ мера како на републичком тако и на локалном нивоу са циљем њиховог отклањања. 

 Крагујевац је једна од локалних самоуправа у којима се најбоље види спровођење поменутих мера, и то кроз улагање 18 милиона евра у замену 6 старих котлова на угаљ новим котловима на природан гас, захваљујући чему се смањује емисија угљен-диоксида  и азот -оксида на територији града и елиминише емисија честица. Такође, овим се постиже и искоришћеност топлотне енергије од чак 98 посто. То је, поред повећања енергетске ефикасности, знатно утицало на квалитет ваздуха, како у централном градском језгру, тако и у приграду. Модернизација система даљинског грејања у Крагујевцу био је највећи и најскупљи еколошки пројекат у 2021. години.

Такође, 2022. године у оквиру мера енергетске ефикасности Град Крагујевац је у сарадњи са Минстарством заштите животне средине определио додатних 10 милиона евра за набавку и инсталацију котлова. Тако је 112 Крагујевчана добило субвенције за замену котлова на дрва и угаљ котловима на гас или пелет, при чему је за замену котловима за пелет издвајано по 110 хиљада динара а за котлове на гас по 85 хиљада. Циљ овог пројекта био је да одређени број домаћинстава пређе на грејање са еколошки прихватљивим енергентима, као и унапређење квалитета ваздуха и живота грађана на територији града Крагујевца. 

 Узимајући у обзир наведено, али и пројекцију УН-а да ће до 2050. године 68 посто светске популације живети  у градовима, Српска напредна странка ће своје деловање и даље усмеравати на побољшање квалитета ваздуха и смањење загађења кроз различите пројекте и мере трудећи се да укључи међународне партнере, донаторе, представнике националног и локалног  нивоа власти, академску заједницу и људе из приватног сектора", рекао је испред Градског одбора Српске напредне странке Марко Јанковић кандидат на изборној листи АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-Крагујевац не сме да стане на конференцији за медије одржаној у Градском одбору СНС Крагујевац.