Вести

Српска напредна странка на страни здравља грађана

"Да би једна држава функционисала пуним капацитетом неопходно је константно одржавање и развијање свих система који је чине. 

Вођена чињеницом да је здравствени систем један од најсложенијих, те да је држава у обавези да брине о здравственом стању свог становништа, српска напредна странка, од момента доласка на власт до данас, потрудила се да исти константно унапређује, и то кроз:

- инфраструктурне пројекте и опрему;

- адекватну бригу о запосленима и развој здравствених кадрова;

- спектар програма и услуга са циљем пружања здравстевне заштите појединцима, породици и заједници;

- очување и унапређење здравља људи обезбеђвањем здравствених услуга  становништву како модерне тако и традиционалне медицине на ефикасан, доступан и прихватљив начин.

Да је то заиста тако, најбоље потврђују примери из наше локалне заједнице. Када говоримо о инфраструктури и опреми, планирана је изградња новог Универзитетског Клиничког центра у Крагујевцу, почетак радова се очекује средином следеће године .Када је реч о опреми , до сада је за апаратуруру и опрему Клиничког центра из буџета државе издвојено пет милиона евра, а планира се улагање од још милијарду динара. 

Што се тиче опреме у ЗЗЗР-у  Град је донирао рентген, гинеколошки сто, ултразвук, екг, деф, магнет за физиклану терапију, дигестор, 2 аутомобила, а држава уринарни анализатор, чиме је знатно повећања ефикасност рада, а самим тим и побољшан квалитет здравстевне услуге.

Што се тиче бриге о запосленима и развоја здравствених кадрова, треба напоменути повећања плата

 одлуку да уговоре на неодређено време добију сви медицнски радници који су радили током пандемије Ковида-19. 

Последњи, али можда и најважнији сегмет у којем су се наша држава и Град посебно истакли од доласка Српске напредне странке јесте онај који се односи на очување и унапређење здравља људи.  Споменућемо најпре успешну борбу са Ковидом 19, када су захваљујући успешној политици државе, али и локалне самоуправе наши грађани имали адекватну помоћ и подршку при лечењу, чему је поред зановљене апаратуре, четири врста вакцина, одгворајућих лекова, ангажован и велики број нових здравствених радника.

 С обзиром на то да је питање повећања наталитета, али и решавање проблема неплодности кључан за опстанак државе и народа, посебно су важне мере предузете на овом пољу. У складус а тим посебну пажњу треба обратити на процес вантелесне оплодње, где је старосна граница жена за остваривање права на исту подигнута са 43 на 45 година, док је град Крагујевац и пре одлуке Владе Србије  померио границу са 45 на 47 година старости. Што се дужине пребивалишта оба партнера тиче, она је смањена са три на једну годину, што је резултирало изразитим повећањем броја парова који улазе у програм вантелесне оплодње. 

Републички фонд за здравствено осигурање последњих неколико година значајно је унапредио и доступност иновативних лекова вишеструким повећањем буџета за ову врсту терапија и стављањем нових иновативних лекова на листу . Тиме је великом броју пацијената омогућено квалитетније лечење.

За последњих шест година, од 2017. до данас, на листу лекова стављено је 80 иновативних лекова за различита, од чега само прошле године њих 26.

Поређења ради, за осам година у периоду од 2007. до 2015. године, на листу лекова стављен је свега 21 иновативни лек.

 На крају, сваку од наведених ставки можемо даље разрађивати и појашњавати, али и овако постављене јасно показују изразити напредак здравственог система, као и тенденцију ка даљем развоју и спретности одговарања на постављене изазове", рекао је на конференцији за медије Лазар Планић мастер инжењер- цитоскринер испред Градског одбора Српске напредне странке Крагујевац.