Вести

СРБИЈА ОД КРАГУЈЕВЦА ДО МИЛВОКИЈА!

 

Престоница Шумадије Крагујевац и највећи град америчке државе Висконсин, Милвоки, од јуче су и званично градови побратими, или, како то Американци воле да кажу – сестрински градови. Протокол о сарадњи ова два града јуче су у градској скупштини Милвокија потписали градоначелници Никола Дашић и Кавалир Џонсон, а свечаност је, поред делегације и званичника два града, присуствовао велики број Срба из овог града и региона.

Град Милвоки је само дан раније прославио свој 178. рођендан, а према историјским списима први Срби су овде дошли још пре неких 150 година и били практично једна од првих етничких заједница на овим просторима.

А на свечаности поводом братимљења Милвокија и Крагујевца нашло се неколико генерација Срба. Од оних најмлађих, ученика основне школе Свети Сава, иначе најстарије школе на српском језику у целој Америци, па до њихових деда и бака, прадедова и прабака, који нису скривали сузе, поносни како на своје потомке, тако и на чињеницу да се град у коме су дочекали двоју емигрантску старост братими са једним градом из њихове отаџбине.

Делегације Крагујевца и Чикага су иначе, у данима пре ове церемоније, имале дуге и исцрпне разговоре о будућој сарадњи, и успут откриле како ова два града, иако се налазе на два континента и удаљени су хиљадама километара, везује много тога.

Занимљива сцена десила се пре потписивања споразума, када су гости из Крагујевца својим домаћинима поклонили српску шајкачу и антерију, а овај шумадијски стајлинг се много допао Раселу Штамперу, градском посланику Милвокију, толико да их није скидао до краја церемоније.

Пре званичног почетка очитана је молитва, а ученици школе Свети Сава отпевали су две његове, америчку и српску…

Присутни су затим имали прилике да виде занимљив промотивни филм о Крагујевцу, у коме су могли да сазнају део његове богате историје, али и оно чиме се овај град поноси данас, пре свега развијену индустрију и велики број страна и домаћих компанија које у њему послују.

Да би дочарали културу и традицију града и региона, даме из Културно уметничког друштва Шумадија су пустиле своје анђеоске гласове, које су разнежиле и најежиле и домаћине и госте.

Уследио је званични део програма, у коме су присутнима између осталих обратили представник Срба из Висконсина Стефан Достанић , председник Управног одбора цркве Светог Саве из Милвокија Мирослав Јовић , градски посланик Милвокија Марина Димитријевић , председник градске скупштине Хозе Перез , генерални конзул Србије у Чикагу Дамјану Јовић , те два градоначелника, Кавалир Џонсон и Никола Дашић.

Сви одреда су истакли велику перспективу будућу сарадњу два града, а наговештени су и први конкретни кораци, како на привредном, тако и на образовном плану.

А онда је дошао тренутак и да два градоначелника својим потписима озваниче братимљење два града , које је протекло у врло срдачној атмосфери и зачињено заједничким фотографијама. Када је и то завршено, градоначелници и чланови делегације Крагујевца и Милвокија ставили су се на располагање новинарима…

Градског алдермана Милвокија Расела Стампера питали смо како се осећа пошто је у једном дану добио и шајкачу и града побратима…

-Осећам се одлично, српска ношња ми се веома свиђа, као и наши гости из Србије, ја верујем у пријатељство и сарадњу Крагујевца и Милвокија. Као што видите, атмосфера је породична и планирам ускоро да посетите своју браћу и сестре у Србији. У име града Милвокија задужен сам за програм сарадње са сестринским градовима и много очекујемо од сарадње у Крагујевцу. Верујем да ће она ускоро бити и конкретизована, нарочито на плану индустрије и производње.

Упитали смо да ли већ постоје конкретни планови, на шта смо добили следећи одговор:

-Имали смо разговоре са руководством компаније Харли Дејвидсон, која је показала интересовање да отвори своје погоне у Србији, у Крагујевцу , и ја ћу учинити све да се та сарадња и оствари. Ових дана ћемо имати још неколико састанака са српском делегацијом и привредницима у Милвокију, истакао је Стампер, који нам је на крају разговора открио и да му је омиљена реч на српском – Живели!

Марина Димитријевић, Српкиња из друге генерације досељеника, која је већ двадесет година градска посланица у скупштини Милвокија, каже да је ово један од најлепших дана у њеном животу.

-Све ове године сам имала прилику да својим суграђанима показује како је лепа српска култура и за мене је ово била велика част, рекла нам је, видно узбуђена.

На питање какве све могућности види у будућој сарадњи два града, она је истакла:

– Оба наша града расту, развијају се великим брзином, и обе стране су спремне да уче једни о другима и пронађу заједничке тачке када су у потању економије, научног развоја, и направе партнерство које ће бити на обострану корист, закључила је Димитријевићева.  

А када су се после протоколарног дела и гости и домаћини послужили специјалитетима које суза њих спремиле домаћице из Кола српских сестара цркве Светог Саве, остало је да сви заједно ухвате руке и заиграју.

А шта друго него – шумадијско коло! 

 

Извор: Serbiantimes.info 

Текст/Фото: Антоније Ковачевић