Вести

Полагање камена темељца за нови вртић у МЗ Ердеч

Изградња новог вртића капацитета 270 места и површине 1700 квадратних метара у насељу Ердеч почела је данас полагањем камена темељца. Камен темељац свечано су поставили министарка просвете Владе Републике Србије Славица Ђукић Дејановић, члан Привременог органа града Крагујевца и народни посланик Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града Крагујевца Ивица Момчиловић и члан Комисије Привременог органа Душан Алексић.

У циљу проширења капацитета и унапређења система предшколског васпитања и образовања, Министарство просвете Владе РС у сарадњи са Светском банком за изградњу новог вртића обезбедило је средства у висини од 200 милиона динара кроз пројекат ''Инклузивно предшколско васпитање и образовање''.

Предшколско образовање је почетак образовања и колективне дечије радости јер сваки нов вртић јесте корак ка узлету до 2027. године коју је држава определила да буде година узлета за нове генерације у Крагујевцу и у још 23 јединице локалне самоуправе у којима се дограђују или граде нови вртићи а којима ће 11 хиљада малишана ући у потпуно нове просторе.

Нови вртић је израз заједништва и сарадње Владе РС са локалном самоуправом Крагујевца која има изванредан сензибилитет, казала је проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка просвете истичући да квалитетни пројекти пристижу из Крагујевца будући да локалне власти у Крагујевцу на прави начин праве приоритете и сврставају оно што је најбитније, а то је младост, образовање, развој, подршка породицама и родитељима, истакла је она. Ово је лепша будућност за Крагујевчане, казала је министарка истичући да је Крагујевац велики и традиционално отворен град у који долази велики број људи. Осим изградње два нова вртића са нивоа Владе РС заједно са сензибилитетом Градске управе и  грађанима и даље ће се пружати подршка предшколском образовању, поручила је Ђукић Дејановић и изразила задовољство што Србија у приоритете ставља програме од којих је данашњи камен темељац за изградњу новог вртића у Крагујевцу само једна у ланцу чињења.   

Полагањем камена темељца за нови вртић улазимо у реализацију још једног важног пројекта за будућност Крагујевца, поручио је Мирослав Петрашиновић, члан Привременог органа града Крагујевца. То је још један доказ наше посвећености да стварамо окружење у којем ће деца имати све услове за безбедно и срећно детињство, додао је он и истакао да је реч о пројекту који Крагујевац приближава визији града привлачног за живот, школовање и рад, отвореног, модерног, смарт цитy-ја европског калибра. Ово је заједнички успех и због тога желим да се захвалим Влади Републике Србије и Министарству просвете на подршци у реализацији овог пројекта.

Председник Скупштине града Крагујевца Ивица Момчиловић је истакао да је пројекат резултат сарадње локалне самоуправе на челу са председником Привременог органа Николом Дашићем и Министарством просвете са заједничким циљем проширења капацитета и унапређења рада предшколских установа. Данас смо сведоци да смо урадили посао како треба, казао је Момчиловић, председник Скупштине града изразивши захвалност за све до сада реализоване и будуће важне пројекте.

Душан Алексић, члан Комисије Привременог органа је казао да је изградња новог вртића један од најзначајнијих пројеката који ће се реализовати. Са овим вртићем листу чекања на којој је тренутно око хиљаду деце смањићемо за 270 места, а са другим вртићем који се финансира из буџета Града умањићемо за још 140 места. Субвенцијама за приватне вртиће тежимо да потпуно исцрпимо листу чекања, казао је Алексић, и у томе је најважнија градња овог вртића на локацији на којој и треба да буде имајући у виду удаљеност од центра и насељеност овог дела града, објаснио је Алексић.

Иначе, програм „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ између осталог посебну пажњу посвећује унапређењу предшколског васпитања и образовања кроз увођење нових основа програма, као и знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за запослене. Битан аспект програма је и инклузија деце од најранијег узраста, пре свега оних из социјално осетљивих група, као и сензибилисање васпитача, стручних сарадника и родитеља о овом питању. Укупна вредност пројекта за изградњу 23 вртића у 23 локалне самоуправе је 47 милиона евра.

 

Извор: Град Крагујевац