Вести

Министар Вербић и градоначелник Крагујевца о проблемима у просвети

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић са сарадницима данас је био у радној посети Крагујевцу. Тим поводом Вербић се најпре сусрео са градоначелником Крагујевца Радомиром Николићем и замеником градоначелника Небојшом Здравковићем.

На састанку који је уприличен у згради Управе града било је речи о проблемима које локална самоуправа има у области просвете. Замолили смо министра Вербића за разумевање, казао је Николић. Због тешке финансијске ситуације у којој се буџет налази, град има велике обавезе према просвети. Разговарали смо и начину на који ћемо сервисирати обавезе појединих школа према Србија гасу, као и о мугућности да заједно са министарством побољшамо енергетску ефикасност у школама, заменом дотрајале столарије. На састанку се разговарало и о проблемима Института за стрна жита, како да се превазиђе криза и спасе та установа.

Након тог састанка, министар Срђан Вербић учествовао је у раду радионице намењене директорима основних и средњих школа, организоване на тему Проширена делатност школа у оквиру Јануарских дана просветних радника, чији је организатор Центар за стручно усваршавање запослених у образовању.

Желимо да проширимо делатност школа, на задвољство корисника и наставног кадра, а у том послу имамо и велико интересовање ученика, родитеља и запослених у образовању. Постоји интересовање, добре идеје и примери добре праксе, а главна препрека су закони. Задатак министарства је да пажљиво саслуша иницијативе дирекора школа и што више тих идеја угради у закон о основама система образовања и васпитања, који је у изради.

У сусрет другом полугодишту, које почиње 20. јануара, министар Вербић је рекао да последњих дана и наставници али и синдикати одговорније прилазе целом проблему. Синдикати су позвали своје чланство да закључи оцене како би школска година, након распуста, регуларно била настављена. У већини школа часови ће трајати 45 минута, у неким школама часови ће бити скраћени на 30 минута, што је такође регуларан, законом дефинисан начин рада - казао је Вербић. Синдикати и представници Владе ће наставити свој посао на унапређивању система образовања, јер школе и ђаци не могу и не смеју да трпе.