Вести

Крагујевац је четврти град у Србији који ће добити Европску кућу.

Част ми је и задовољство што сам данас имао прилику да угостим високу делегацију у којој су поред амбасадора Европске уније у Србији Емануела Жиофреа, били амбасадор Италије Лука Гори и амбасадор Словачке Михал Павук са сарадницима. 

Крагујевац је четврти град у Србији који ће добити Европску кућу. То је данас озваничено потписивањем Меморандума о сарадњи, а која ће се налазити у улици Бранка Радичевића. Намера Европске уније да отвори своју кућу у Крагујевцу је велика част и признање нашим напорима да се приближимо европским вредностима.

Потписивању Меморандума о сарадњи претходио је састанак на коме је било о речи о досадашњој, али и будућој сарадњи. Разговарали смо о бројним пројектима који представљају будућност Крагујевца.

Иначе, кроз програм ЕУ ПРО од 2018 – 2021. године и програм ЕУ ПРО Плус од 2021 – 2024. године реализована су 23 пројекта, укупне вредности 4,2 милиона евра, од чега је ЕУ учествовала са 2,4 милиона.

Актуелно је 13 пројеката, укупна вредност је 1.148.400 евра од чега је ЕУ ПРО обезбедио 857.092 евра. Широк је спектар пројеката од Стратегије развоја урбаног подручја града Крагујевца и оштина Шумадије, преко пројеката подршке Бизнис иновационом центру, бројним предузећима и Центру за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“. Један од најважнијих је реконструкција друмско пешачког моста преко Лепенице у Слободној зони ФАС-а  који користи 17 предузећа која запошљавају преко 4.000 радника". 

 

Извор: званични Инстаграм и Фејсбук налог градоначелника Крагујевца Николе Дашића