Вести

Градоначелник разговарао о проширењу сарадње са Белорусијом

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић са сарадницима организовао је данас пријем за делегацију Белорусије, у којој су пред амбасадора Владимира Чушева, били помоћник министра за индустрију Генадиј Свидерски као и представници водећих предузећа МАЗ, БЕЛАЗ, МОГИЛЕВ ЛИФТ МАШ, ИРИДИО И БЕЛАРУС. Тема овог сусрета била је могућност проширења привредне сарадње, с обзиром на то да је МАЗ из Белорусије формирао заједничко предузеће са “Вуловић транспортом“ - МАЗ Балкан за производњу аутобуса и камиона на гас.

О значају тог пројекта за Србију и регион говорио је Зоран Вуловић власник и директор предузећа “Вуловић транспорт“ истичући да се аутобуси чији је погон на природни гас производе још у Турској и Чешкој. Гас као погонско гориво даје изузетну предност аутобусима, не само на тржишту Србије већ и у окружењу, пре свега због заштите животне средине али и значајних уштеда. Сарадња са фабриком МАЗ започета је још 2005. године и круна те дугогодишње успешне сарадње је формирање заједничке фирме.

Предузеће се налазити у Крагујевцу, а његова основна делатност ће бити производња аутобуса - рекао је Генадиј Свидерски помоћник министра индустрије у Влади Белорусије. Ми смо у сарадњи са нашим српским партнерима обавили бројна испитивања и техничке анализе предности аутобуса на гас, које су потврдиле низ предности, не само економичности него и у области екологије. Ми ћемо тај пројекат подржати израдом шасија, а све остало што подразумева надоградњу производиће се у Србији и биће монтирано у предузећу у Крагујевцу. Поред аутобуса разматрамо и могућност производње ватрогасних возила с обзиром на то да постоји исказана потреба за таквом врстом возила.

Србија за Белорусију није само привредни партнер, већ пре свега пријатељ. Представници амбасаде Белорусије односно града Могиљева, са којим је пре осам година потписана Повеља о побратимству, узели су учешће у свим јавним манифестацијама које организује Крагујевац - рекао је том приликом амбасадор Белорусије Владимир Чушев, који је градоначелнику Радомиру Николићу уручио Посланицу градоначелника Могиљева Цумарев Владимира Михајловича. Поред честитке на именовању, Цумарев је пожелео Николићу успех у реализацији свих планова и истовремено упутио позив да посети Могиљев.

Захваљујући се Белорусији на економској подршци, градоначелник Николић је изразио наду да ће бити довољно знања, снаге и воље да се све те идеје о привредној сарадњи спроведу у дело. Сарадњу ћемо свакако проширити и појачати, а данашњи састав делегације Белорусије то и потврђује.

На данашњем састанку, рекао је у изјави за медије градоначелник Николић, разговарали смо о проширењу сарадње и могућностима да Влада Србије преко државних предузећа направи сарадњу са предузећима Белорусије, с обзиром на то да имамо споразум о сарадњи, чиме су производи из заједничких фабрика конкурентнији на тржишту. Разговарало се и томе да се освоји не само локално него и тржиште региона и у том смислу мислим да ћемо направити озбиљну сарадњу са фабрикама из Белорусије. Ми смо, истакао је Николић, спремни за сваку инвестицију, има много могућности за сарадњу, посебно када је реч о предузећима у реструктурирању.