Вести

Градоначелник: Крагујевац очекује велике инвестиције из Кине

Крагујевац је данас био домаћин делегацији кинеске покрајине Liaoning, града Dandonga и компаније SG Automotive group – Huanghai motors. Гости из Народне Републике Кине разговарали су са представницима локалне самоуправе, Привредне коморе и Групе Застава возила о могућностима сарадње и значајним инвестицијама.

Ова посета је резултат дугогодишњег пријатељства и сарадње између Кине и Србије - рекао је Wang Liwei начелник Сектора за спољну трговину и привредну сарадњу Liaoninga. То је нови импулс развоју економске и трговинске сарадње наше две земље, подршка и ослонац. Дошли смо искључиво због аутомобилске индустрије, али смо истовремено искористили прилику да се упознамо са ситуацијом у Крагујевцу, могућим улагањима у инфраструктуру као и друге привредне области. Наша Влада уз помоћ свих својих механизама и позитивних прописа учиниће све што је могуће да олакша и убрза сарадњу са будућим партнерима на овим просторима.

У Крагујевцу очекујемо велике инвестиције из Кине - истакао је градоначелник Радомир Николић. Представили смо потенцијале Крагујевца и услове које држава нуди инвеститорима у Србији, тако да верујем да ћемо остварити озбиљну сарадњу у скоријем периоду. Иако наша два народа повезује пријатељство, према Николићевим речима, свако пријатељство потребно је ојачати економским везама. Изузетно нам је драго што су одабрали Србију како би одавде кренули у освајање тржишта Европе. Крагујевац, казао је Николић, треба да буде место где ће стационирати своја грађевинска предузећа. Понудили смо инвеститорима из Кине озбиљне пројекте које држава овде планира да реализује и очекујем први конкретан договор већ крајем године.

Поред начелника Шумадијског управног округа Дамјана Срејића, састанку су присуствовали и чланови Градског већа Далибор Јекић задужен за привреду, Предраг Џајевић за инвестиције, Миња Обрадовић члан већа за управљање пројектима, међународну и унутрашњу сарадњу и Игор Митровић члан већа за финансије и имовину.