Вести

Вучић: Унапређујемо сарадњу у свим сферама са Кином

Председник Републике Србије Александар Вучић, који се налази у посети Пекингу, где је присуствовао церемонији отварања Зимских олимпијских игара, пред сутрашњи сусрет са кинеским председником Си Ђинпингом, рекао да је за 152 пута увећан српски извоз у Кину и указао на значај сарадње с том земљом.

Вучић је скренуо пажњу на значај сутрашњег разговора са Сијем која је већ данас други трговински партнер Србије и истакао да је он Сијев први саговорник после Владимира Путина и да ће у фокусу бити даљи раст сарадње.

Вучић је подсетио да су раније Италија, Немачка, Босна и Херцеговина и Русија биле прве четири земље по вредности трговинске размене са Србијом, а да је данас Кина већ друга.

"Данас су ствари потпуно другачије. Трговинска размена са Немачком достигла је вредност од 7,6 милијарди долара, са Кином 5,3 милијарди долара, а затим иду Италија, Русија, па Пољска, Мађарска, Румунија, Бугарска са којима драстично расте трговинска размена", објаснио је Вучић.

Указао је да Србија има дефицит у трговинској размени са Кином, али да је наш извоз порастао за 22 пута, чему много помаже Зиђин, који је наш највећи извозник.

"Чуо сам и данас да неки говоре да треба да затворимо рудник бакра и злата, што је огромна неозбиљност, коју не могу да разумем", додао је Вучић.

Вучић је рекао да Зиђин извози робу у вредности од 463 милиона долара. Подсетио је да је Кина земља која се развија страховитом брзином, која има 40.000 километара брзе пруге, од којих је много километара пруге брзине изнад 200 километара на сат.

"Страховито брзо напредују, и сарадња у свим областима од вештачке интелигенције, роботике, до аутомобилске индустрије доноси много Србији", додао је Вучић.

Вучић је пренео да је на церемонији отварања Зимских олимпијских игара имао прилике да се сретне са важним колегама.

Тако је био у истом боксу као и председник Пољске Анџеј Дуда, да је разговарао са шеиком Мухамедом суштинским владарем Уједињених арапских Емирата и великим пријатељем Србије.

Разговарао је, додао је, и са принцем Албертом од Монака, где ће ускоро отпутовати у званичну посету.

Вучић је поновио да је са Пољском 2021. године трговинска размена достигла вредност од две милијарде евра и да Пољска, Мађарска и Румунија постају све значајнији партнери Србији. "Раније смо се ослањали на Босну и Херцеговину, Црну Гору, Италију и Немачку, а данас се то у великој мери мења", додао је Вучић.

Са шеиком Мухамедом, указао је, разговарао је о заједничким пројектима, и говорио са поносом о напретку Београда на води.

Изразио је наду да ће шеик Мухамед ускоро посетити Београд, где треба заједно да отворе фабрику за вакцине.

"То је важно за будућност, јер још не знамо како са овим вирусом, а камоли како и са другим да се изборимо", нагласио је Вучић.

Изразио је задовољство што је могао да присуствује отварању Зимских олимпијских игара, иако Србија није спортска сила.

"Поштујемо олимпијска правила, иако нисам поборник да је само важно да учествујемо. Али желим пуно успеха нашим великим спортистима, и надам се да ћемо имати више представника у будућности, као и да ће наши спортисти бити велики подстрек будућим генерацијама", рекао је Вучић.

 

Свако сам бира где ће бити, за нас важно што смо овде

Вучић је изјавио да је важно што је он, као представник Србије, присутан у тој земљи на отварању Зимских олимпијских игара, и да би било нефер да се тамо нисмо појавили, а коментаришући бојкот Игара бројних светских лидера, те навео да свако бира где ће да буде.

"Свака суверена земља има право на доношење својих одлука, где ће да буде, а где неће. Један од људи са којима сам био је представник земље, која ни не учествује на Играма, много је моћнији од нас, а дошли су у Пекинг и познати су као амерички стратешки партнери... То показује колико је важно бити у Пекингу и указати поштовање председнику Сију и Кини", рекао је Вучић.

Додао је да је задовољан тиме какво је поштовање Србија добила у Кини.

Навео је да је видео да су представници неких земаља из Европске Уније били ту, али и из целог света, од Путина и Токајева, до лидера са Далеког истока, свих делова света, Африке.

Вучић је указао да Кина убрзано шири свој утицај, који је све доминантнији, на најбрже економски растућем континенту, у Азији и да та земља "буквално гута, једе Европу".

"Морамо да разумемо да се нешто променило. Неки не разумеју шта се збива. Европа је пре 20 година представљала више од 20 одсто укупног светског БДП-а, а данас је једва двоцифрена и очекује се да ће падати испод 10, до седам одсто у наредних 10 година. Азија расте, иде у небеса. Полако, али сигурно расте и Африка и то су континенти будућности где морамо да покажемо интерес, да се ангажујемо више", рекао је Вучић.

Поновио је да свако бира где ће да се појави, а да он, као председник Србије, не жели да наша земља пропусти још неку индустријску револуцију и да буде на репу света.

"Сарађујемо сва свима. Када нас позову Американци, идемо да разговарамо, када Руси позову, разговарамо, када нас Кинези позову, идемо да разговарамо... Кинези су наши пријатељи и било би нефер да се нисмо појавили овде. Кад год је било тешко, Кина нам је помогла", указао је Вучић.

У том смислу је поновио и да расту српске економије доприносе кинеске компаније, као и немачке инвестиције, а без тог раста, како је рекао, не бисмо могли ништа да предузмемо.

 

Знате ли шта је састанак са Сијем? Искористићемо то

Вучић је пренео да ће теме његовог сутрашњег разговора са Ђинпингом, између осталог, бити увођење директне авио-линије ка Кини, кинеским инвестицијама, као и војно-техничка сарадња.

"Отказао сам друге састанке, јер желим да се нешто раније вратим у Београд... Али, знате ли шта је састанак са Сијем? Искористићемо тих пола сата", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија има интерес да отвори авио-линију према Пекингу и Шангају, изразивши уверење да ће се "ићи" на отварање две нове линије.

Вучић је указао да је директна авио-линија Београд - Њујорк после пет година постала профитабилна, са попуњеношћу капацитета више од 80 одсто.

"То су добре ствари. Желимо још једну линију према северно-америчком континенту, ка Торонту, или Чикагу. Желимо бар једну линију према Кини и верујемо да ће бити профитабилна после две, три године", рекао је Вучић.

Додао је да ће поред те, теме разговора са Сијем бити и даље кинеске инвестиције.

"Сарађујемо у свим областима, унапређујемо сарадњу у свим сферама, укључујући и војно-техничку сарадњу, па ће и то бити тема", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг