Вести

Вучић: Само заједно и уједињењи да радимо за Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, у емисији Ново јутро на ТВ Пинк, да је поносан и задовољан чињеницом што је већ 10 година део тима који се труди и бори за земљу, и захвалио свим грађанима који подржавају њега и његову политику.

На питање због чега му грађани верују, Вучић је рекао да је тешко одржати поверење грађана и после 10 година на власти.

"Задовољан сам што сам био део тима који се трудио и борио за земљу у сваком од тешких тренутака, од поплава до корона вируса, то су стотине непроспаваних ноћи… Део људи то цени, али један део, иако боље живи, не жели то да каже, јер све узимају здраво за готово. Као и мир и стабилност, тако и бољи живот узимају здраво за готово, не разумевајући колико је све то повезано са оним што држава ради", рекао је Вучић.

Зато је, како је рекао, захвалан свима који подржавају рад, озбиљност и одговорност.

Поновио је да је Србија у последње две године, у 2020. години и 2021. години економски најбрже напредовала у Европи.

"Бољи смо од свих европских држава по стопи раста данас. Да смо тако радили у последњих 30, 40 година, били бисмо мало испод Немачке. Далеко смо од Немачке, али ту разлику смањујемо", рекао је Вучић.

Поновио је да се по први пут данас људи враћају у земљу, лекари, медицинске сестре, да је све већи број оних који долазе у земљу, додајући да је проблем са занатлијама, и да се то питање мора решавати - како да се врате водоинсталатери, возачи, механичари…

На примедбе политичких опонената, од којих је један кандидат рекао да ће "бити против оних који су осиромашили грађане", одговара, како је рекао, тиме што је данас просечна плата у Београду 780 евра, уместо 430 евра, колико је износила 2013. године.

На нивоу Србије плата је тада била 329 евра, а данас је 610 евра.

"Да ли је довољно, наравно да није, али Србија иде у веома добром смеру", рекао је Вучић.

Поновио је да ће до краја следеће Владе просечна плата бити 1.000 евра, што је, како је рекао, апсолутно реално и оствариво, уколико не буде спољних проблема.

"Нисам тражио изговоре, једино ако на светском нивоу не буде великих потреса, то ме брине. Осим тога, неће бити проблема. Биће и просечна пензија 500 евра, јер смо на добром путу. Само је важно да будемо заједно, уједињени, што не значи да исто мислимо, него да радимо заједно за земљу", рекао је Вучић.

 

Мере фискалне консолидације су биле једна од најтежих одлука

Вучић је истакао да му је најтежа одлука коју је донео била она донета 2014. године о мерама фискалне консолидације и нагласио да се показало да је она била исправна.

Оценио је да највише људи види да је био у праву, јер су јавне финансије оздравиле, да Србија нема фискалне и монетарне проблеме, да је динар чврсто везан за евро по курсу од 2012. године.

Приметио је и да Срби као мантру сваке године понављају како живе све лошије, и, како је рекао, да то није тачно и навео да се то види по томе колико имамо аутомобила, некретнина.

"Наравано има људи који не живе лако, и зато се трудимо да додатно смањимо незапосленост. Мере фискалне консолидације су биле једна од најтежих одлука, али је ствар у поверењу, и људи виде када неко ради, брине, да не ради то што жели да узме новац за себе и слично", рекао је Вучић.

На питање зашто раније власти нису, на пример, давале 100 евра младима, као што је сада случај, рекао је да нису могле да то спроведу.

"Када дате 100 евра то је 102 милиона евра, а додатно имамо давања пензионерима у укупној висини од 300 милиона евра. То вам је заједно, са додатним давањем за младе, пола милијарде евра, које морате да имате, а да не угрожавате стопу јавног дуга. Сетили би се они, али није било здраве економије, здравог извоза, добрих фабрика, снажног ИТ сектора, дигитализоване пољопривреде. Тада је било много више корупције где су људи у политици били најбогатији у земљи, што сада није случај", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да има ствари које није урадио, не што није желео, већ су се дешавале неке околности које су то спречили.

 

Неће бити "чистке" у Српској напредној странци, али ће бити промена

Неће бити "чистке" у Српској напредној странци, али ће бити промена, изјавио је Вучић.

На питање да ли ће бити "чистки" у Српској напредној странци, Вучић је рекао да не воли такве изразе, јер је, како је рекао, што се "чистки" тиче, то карактеристично за неке друге странке, које избацују људе који се са председницима тих странака не слажу.

"Ми то не радимо. Код нас се видело и по питању референдума, пола странке је водило кампању за опцију "не" и никоме "длака са главе" није фалила. То су разлике које постоје и које морате да поштујете", рекао је Вучић.

Тако да "чистки", како је рекао, неће бити:

"А, да ли ће бити великих промена, биће свакако и тога мора да буде".

 

Шокиран сам што нема реакција на нападе на новинаре

Вучић је рекао да је шокиран оптужбама које су на рачун новинара који имају критички однос према кандидатима дела опозиције за следеће изборе, а који су те критике назвали "лавежом паса пуштених са ланца", а посебно је разочаран, како је рекао, тиме што није било реаговања ни страних ни домаћих организација и удружења.

"Замислите да је неко од нас рекао да су новинари Н1 или Нове С пашчад. То не би завршило у Бриселу него би организовали вешала на Антарктику и на Арктику, не знам где, ... Овога пута је то прошло незапажено и ниједна организација европска, светска, цак ни домаћа удружења нису реаговала", указао је Вучић.

На питање да прокоментарише увреде које се њему упућују и да ли су му неке духовите, сматра да увреде не доносе решење, али да му не смета ако га неко напада ако то има смисла.

"Лако их трпим, али није једноставно када је у питању породица", навео је.

Примећује и да људи воле да верују у сопствене лази, да у свету социјалних мрежа живе у својим балонима из којих не желе да изађу и да све оне који другачије мисле не чују и не виде, и онда им се чини да је на улицу изашло пет или 10 000 људи...

"То сам проучавао 2017. године када сам победио на председничким изборима, тешко да је могло убедљивије. Неки људи су веровали да смо нешто украли, а ниједан глас нисмо украли, нити је то били могуће нити је било потребно. Веровали су јер су живели у мехуру од сапунице, нису могли да видели другачије мишљење", рекао је Вучић додајући да су политичари знали да лажу, али неки су стварно веровали да је то тако.

Коментаришући питање да ли у политици има пријатељства и да ли зна када ће га и ко издати, Вучић напомиње да није Бог да би то могао да препозна, као и да људе цени не по утисцима већ по делима.

"То видите после годину, пет и десет. Са неким сте мање са неким више пријатељ, то је живот", рекао је и додаје да некада дође до разочарања, али да он свакоме даје и више од друге шансе, а да то даје и себи.

"И себи сам опростио безброј глупости...Трудим се да ствари рационализујем, а понекад имам вишак емоција које не могу да сакријем", признаје Вучић и додаје да је за њега најважнији резултат, а не то да ли га неко воли или не.

 

За месец дана 200 километара на сат Београд-Нови Сад

За тачно месец дана, возићемо се брзом пругом, 200 километара на сат, од Београда до Новог Сада, за само 35 минута, рекао је Вучић.

Вучић је на питање шта сања председник Вучић, рекао да се његови снови, осим оних везаних за његове најближе, увек односе на земљу и народ, а један ће, како је рекао, ускоро да се оствари.

"Не знам како ћу да се уздржим када крене брзи воз Београд-Нови Сад. А, тај воз ће после ићи и до Суботице, Ниша. То је нешто што мења земљу, свест, показује колико смо успешнији, другачији, бољи, јер је до сада том пругом воз ишао брзином 26 километара на сат", рекао је Вучић.

За тачно месец дана, кренуће брзи воз до Новог Сада, а карта ће бити 1.600 динара, што је, додаје, много јефтиније него пут аутомобилом.

"Од центра Београда до центра Новог Сада за 1.600 динара, за 35 минута, јер тај воз неће стајати између. Карта у другом возу ће бити јефтинија, он ће ићи 55 минута, а стајаће на неколико станица, Земун, Батајница, Пазова, Инђија, Чортановци, Карловци, Петроварадин", рекао је Вучић.

На мало личнија питања, попут тога, ко је Александар Вучић када се угасе рефлектори, рекао је да је исти онакав каквог га људи виде, "тежак човек", који размишља о будућим месецима, о сутрашњим обавезама и свему што предстоји, те да није "велики романтик".

На питање шта замера себи, одговара "свашта", али је рекао да оно што највише самом себи замера, покушава да сакрије.

Открива и да врло ретко кува, односно да је то тек понекад чинио раније, а да уме да направи палачинке.

На констатацију да је "модна икона" и да је покренуо "тренд ролки", рекао је да је ролку случајно обукао, али да се углавном не облачи сам, то јест, да му људи који се у то разумеју боље, оставе 10 комбинација, које он само изабере и мења.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк