Вести

У Крагујевцу обележен Дан државности Републике Србије

Сретењском академијом „Кнежев запис“ у здању Старе скупштине Крагујевац је данас, у присуству бројних гостију, обележио Дан државности и уставности Србије. Празник установљен у спомен на дан када је у Орашцу 1804. године Карађорђе Петровић подигао Први српски устанак у Марићевића јарузи, а 1835. године захваљујући кнезу Милошу Обреновићу у Крагујевцу донет први Устав кнежевине Србије познатији као Сретењски.

Сретење је најбитнији датум не у верском, већ у политичком, културном, историјском календару наше земље. Најважнији датум у српској историји, црвено слово Србије, поручио је из Крагујевца, родног места српске државности, председник Републике Александар Вучић. 

За нас је то црвено слово. Много тога смо започели, урадили баш на Сретење. Ми, Срби, немамо права да се пред сенима предака не присетимо колику смо жртву поднели на олтар отаџбине, рекао је у својој беседи председник Вучић. У последњих 10 година успели смо да створимо јаку државу, слободну, суверену, која је у стању да расте, јача и чува своје националне интересе. Суочени са последицама рата на истоку Европе, суочени са притисцима око Kосова и Метохије, успели смо да створимо јаку државу која има право на реч. Држава је рађана овде и од тада није никада умирала и зато су та 1835. година, тај Устав и овај празник толико важни за Србију. Народи стварају државе, а државе чувају народе. Без државе, као народ били би препуштени на немилост туђим интересима. Сигурност, мир, стандард, напредак - то су реални задаци реалне политике и озбиљне државе. Понављам, упозорам све нас - са тим не смемо да се играмо. На то нас подсећају и велики Ђорђе и велики Милош. Наше је да бринемо о држави, да је јачамо, јер само тако ћемо имати сутрашњицу. Добро је да имамо Kрагујевац и Шумадију.

Говорећи о значају Сретења, градоначелник Крагујевца је подсетио да, следећи сан о Србији и српству, више од два века баштинимо легат Карађорђа Петровића и кнеза Милоша Обреновића – да као слободна и независна земља увек одлучујемо о својој судбини. Ако су наши преци могли да се супротставе, у то време највећој сили света, наша је обавеза и имератив-да се изборимо са свим изазовима. Зато су нам данас, више него икад потребни оштар ум и дипломатија мудрог књаза и ванредна храброст вожда, да јака и модерна Србија буде у миру са свима, поручио је Дашић.