Вести

СНС за бољу будућност трудница, породиља и свих жена

Према статистици жене у Србији се теже запошљавају, лакше отпуштају и за исти посао мање су плаћене од мушкараца. СНС жели да реши проблем полне неравноправности, који је наслеђен из претходних времена. Жене су и даље присутне на мање плаћеним професијама - док мушкарци доминирају у пословима који су синоним за моћ и утицај. Српска напредна странка, тежи узорима као што су скандинавске земље, где су жене, према подацима Светског економског форума у најбољем положају.

Чести проблеми с којима се суочавају жене јесте незапосленост и губитак посла у току трудноће или породиљског боловања. Велики број жена ради на одређено време или по уговору на одређено време како у приватним фирмама тако и у државним институцијама. Сличан проблем имају жене које негују децу с посебним потребама или децу оболелу од тешких хроничних болести због чега су често на боловањима.

Имајући у виду незавидан положај жена, Српска напредна странка је урадила за 18 месеци много више него што је претходна Влада Србије за пуне четири године мандата, До сада су усвојене измене Закона о раду које предвиђају да се трудницама запосленим на одређено време, радни однос продужи до истека коришћења права на одсуство. Изменама тог закона предвиђено је да породиље по повратку на посао имају право на паузу за дојење током радног дана. Такође, изменом Закона о здравственом осигурању омогућено је, да се за трудничка боловања исплаћује накнада у висини 100 одсто зараде, уместо досадашњих 65 одсто. Посланице СНС-а су формирале неформално тело „Женска парламентарна мрежа“, чији су циљеви побољшање родне равноправности, бољи економски положај жена, њихово веће учешће у политичком и јавном животу. Питање положаја жена је увек актуелно и за ту тему нема територијалних, верских и политичких граница. Створићемо друштво које ће максимално смањити број жена које су жртве насиља, .

Србија има образоване, успешне, паметне жене, Српска напредна странка се залаже за побољшање положаја и статуса жена, политиком једнаких шанси пре свега у погледу запослења, економске независности и едукације, јер су управо припаднице лепшег пола носиоци сваког друштва.

СНС је јасно показао да има снагу и вољу да се бори за интерес жена и решава сваки проблем али нисмо задовољни брзином, јер знамо да можемо и боље, и брже.

На трибини су се обратиле Сања Туцаковић, кандидат за народног посланика, одборник Проф. др Анђелка Стојковић Анђелковић и одборник Проф. др Александра Јанковић као и Сузана Пауновић, потпредседница СДПС-а и директорка владине канцеларије за људска и мањинска права. Такође, трибину је посетио кандидат за народног посланика др Владан Маринковић.

Градски одбор СНС
У Крагујевцу,
08. 03. 2014.