Вести

Седница Управног одбора НАЛЕД – а одржана у Крагујевцу

Са 300 чланова, више од 100 реализованих пројеката иза себе, подршком домаће и међународне заједнице, НАЛЕД је јединствени покретач реформи не само у Србији већ и у југоисточној Европи. Студије и анализе, пројекти за јачање конкурентности и оригиналне иницијативе које је креирао НАЛЕД значајно су допринеле реформама у Србији и административном растерећењу привреде. Крајњи циљ реформи за које се НАЛЕД залаже и у чијем спровођењу учествује је развој доброг пословног окружења које ће свим грађанима Србије омогућити бољи живот.

Поздрављам одлуку да се седница Управног одбора НАЛЕД – а одржи у Крагујевцу. Сарадња града Крагујевца са НАЛЕД – ом кроз низ година донела је много позитивних ефеката које осећају и грађани, казао је градоначелник Никола Дашић потпредседник УО НАЛЕД – а. Морам да истакнем да је ова инситутуција не само подршка већ на неки начин и десна рука самој Влади Републике Србије. Учестовали су у приреми многих закона и покренули бројне иницијативе од електронских грађевинских дозвола, Цертификација општина са повољним пословним окружењем до Сиве књиге прописа. Урађено је много добрих ствари, рекао је Дашић и захвалио што су Крагујевац одабрали за домаћина овог скупа.

Имајући у виду да НАЛЕД и његови чланови учествују у више од 45 радних и стручних тела Ваде Србије за израду и унапређење националних стратегија и кључних прописа за привреду, једна од тачака дневног реда је агенда НАЛЕД – а за нову Владу Србије, као и теме које су приоритет за наше чланове, казала је Виолета Јовановић извршна директорка НАЛЕД – а. Тема број један је зелена агенда и низ иницијатива које се тичу заштите животне средине која је из перспективе наших чланова – приоритет, што не чуди с обзиром на кризу у којој смо се нашли и раст цена енергената који нас некако и подстиче да одговорније приступамо свим тим питањима. Оно што је такође јако важно јесу имовинско – правна питања која су дуго тема НАЛЕД – а и које бисмо приоритетно номиновали за ресорна министарства како бисмо откључали имовину и земљиште за нове инвестиције.

На данашњој седници било је речи и о јавним набавкама и организацији велике регионалне конференције средином октобра посвећеној размени најбољих пракси у изградњи пословног амбијента.

Према речима председника УО НАЛЕД – а Владислава Цветковића, Крагујевац је један од најактивнијих чланова и веома смо задовољни са свим оним што се догађа и оним што град Крагујевац ради. Мислим да ћемо и у наредном периоду имати пуно квалитетних иницијатива којима НАЛЕД може да помаже око свих горућих проблема са којима ћемо се у будућности сусретати. Знамо који нас изазови чекају, а то је пре свега енергетика. Крагујевац је одличан пример како може да се управља процесима и унапређењем енергетске ефикасности. Иницијативе које НАЛЕД спроводи и које жели да позиционира као важне теме за будући реформски циклус владе су свакако енергетика и зелена агенда. Ми ћемо се трудити да са своје стране, из угла чланства и угла свих оних који припадају НАЛЕД – у, да допринесемо да Србија буде боље место за све њене грађане. НАЛЕД то ради то успешно већ 15 година и то ће и у будућности остати окосница наше активности.