Вести

Радомир Николић: Позиционирање Крагујевца на дигиталној мапи Србије

Колевка индустрије у Србији, град богатог културно – историјског наслеђа, у свему први, прави још један искорак. Препознатљив по металском комплексу, град „националне класе“ мења свој имиџ и позиционира се на дигиталној мапи као пример добре праксе.

Наиме, у оквиру програма “Подршка локалним самоуправама на путу придруживања Европској унији”, град Крагујевац је, у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, отпочео процес брендирања, ради стварања повољније климе за пословање на локалу и региону, а као приоритети идентификовани су металски и сектор информационе и комуникационе технологије.

Желимо да променимо имиџ који Крагујевац има, рекао је у изјави за Радио телевизију Србије градоначелник Радомир Николић. Крагујевац је одувек важио за индустријски центар у региону. Прва индустријска престоница на Балкану, позната је по аутомобилској индустрији и производњи оружја. Међутим, желимо да пратимо савремене трендове и представимо Крагујевац као модеран и „Паметан град“.

Први корак је градски Дата центар који ће како је планирано бити у функцији почетком септембра. Опрема у вредности два милиона евра донација је Владе НР Кине. Реч је о примарном Дата центру за чување и смештај података града Крагујевца, градских управа, свих јавних предузећа и установа. То ће сигурно помоћи и обједињавању података што за грађане значи да ће, лакше и брже доћи до реализације захтеваних услуга, без одласка на шалтере предузећа, управа и слично. Поред тога, у Крагујевцу ускоро почиње и градња државног Дата центра, који ће бити већи од централног у Београду, а реч је о капиталном инфраструктурном пројекту вредном преко 40 милиона евра. Ту ће бити смештени подаци свих грађана Србије, односно министарстава, локалних самоуправа и осталих органа који су под ингеренцијом Владе РС.

Градски Дата центар наша је подлога за развој Смарт цитy решења, казао је Николић, а међу планираним корацима је паметна расвета, видео надзор у граду, постављање сензора за рану дојаву пожара. Потпуна модернизација и велики корак у имплементацији Смарт цитy система, који је у Крагујевцу уведен наплатом паркинга путем СМС – а, јесте и увођење е –Кг картице у јавни градски превоз. Идеја је да осим за идентификацију путника у аутобусима, картица буде улазница за галерије, музеје, базене, спортске манифестације или концерте, да се користи за паркинг, као и за свакодневну пријаву и одјаву запослених у јавном сектору, долазак и одлазак деце у вртиће. Наша је намера, казао је градоначелник Николић, да та картица прерасте у неку врсту крагујевачке личне картице.

Извор: kragujevac.rs