Вести

Потписан Колективни уговор за запослене у ЈКП Водовод и канализација

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић и директор ЈКП Водовод и канализација Небојша Јаковљевић, потписали су данас са представницима репрезентативних синдиката тог предузећа Колективни уговор. У име Синдиката запослених у комуналној делатности уговор је потписао Милан Попадић, Синдиката Независност Саша Михајловић а у име Заједнице синдиката Србије у комуналној делатности Бојан Минић. Потписивању Колективног уговора присуствовао је заменик градоначелника Ивица Момчиловић.

Честитајући запосленима и пословодству на Колективном уговору, градоначелник Никола Дашић је говорећи о значају тог Јавно комуналног преузећа за град Крагујевац, истакао да је веома важно да запослени који су одговорни за здраву воду за пиће буду задовољни условима за рад. Онолико колико је Крагујевац значајан за Србију толико је и ово предузеће значајно за град Крагујевац. Регионални, универзитетски, здравствени, правосудни, културни и центар миграција, Крагујевац као и сваки други град у свету зависи од својих комуналних служби и јавних сервиса. Да би грађани у њему живели нормално и имали добру и квалитетну услугу комунална предузећа морају да буду оспособљена да им такву услугу и пружају.

Овај уговор није утицао на висину зарада, истакао је Дашић и додао да су радници јавно – комуналног сектора у Крагујевцу једни од најплаћенијих радника у Србији. Плате су значајно изнад просека за Крагујевац, али је то са друге стране потпуно заслужено имајући у виду одговорност коју ти људи носе 24 сата седам дана у недељи за здраву и квалитетну пијаћу воду.

Сваки Колективни уговор који се потпише у једном предузећу као што је Водовод Крагујевац има изузетан значај и снагу, нагласио је директор Небојша Јаковљевић. Овај уговор је преузео огроман број одредби које су биле у претходном Колективном уговору и који је давао широка права запосленима. Једино где смо имали потребу за усаглашавањем је раст зарада. Договорили смо да зараде не расту по аутоматизму, већ према економским могућностима предузећа а у складу са оним што будућа времена донесу у погледу пословања. Синдикати су имали разумевања за то и ја се надам да ће овај Колективни уговор да донесе свима свако добро и да ћемо успети да га реализујемо у сваком његовом делу, поручио је Јаковљевић.

Представници сва три синдиката кажу да увек може боље, али да је 99 посто захтева испуњено од стране послодавца и оснивача. Нашли смо заједнички језик на задовољство свих радника и ово је најбоље што смо могли да добијемо.