Вести

Патријарх српски Порфирије посетио Крагујевац

Велику духовну радост у Шумадијској епархији поводом посете Његове светости патријарха српског Порфирија најпре су обзнанила звона са Саборне цркве. Патријарха је у порти храма дочекао Његово преосвештенство епископ шумадијски Јован, свештенство, монаштво, верници и градоначелник Крагујевца Никола Дашић са сарадницима.

Након заједничке молитве у Саборном храму, добродошлицу патријарху српском Порфирију пожелео је епископ шумадијски Јован. Дошли сте Ваша светости као свој својима и ми Вас тако од срца примамо и дочекујемо. У овим пасхалним данима дошли сте да нас духовно окрепите и оснажите у ношењу нашег крста и у сведочењу имена Божијег. И да нас благословите. Дошли сте данас овде да се заједно помолимо Богу за мир, добро и напредак у нашој земљи, за мир у целом свету. Нека да Бог да мржња уступи место љубави, да у целом свету процвета љубав без сенке, нада без поклекнућа, а вера без сумње.

Моја је радост велика што се данас налазим у Крагујевцу, у срцу Шумадије. Иако нисам први пут овде, увек сам био испуњен благословом Божијим и знао читавим својим бићем да сам међу браћом и сестрама, рекао је патријарх српски Порфирије. Радујемо се сви заједно, јер је време истинске радости. Радост и одсуство страха јесу нешто што нам је потребно јер су страх и туга данас постали доминантна осећања и доминантна атмосфера у којој живи човек, који је сав по својој палој природи у расцепу, подељен, нестабилан, флуидан, променљив. А ово је време поруке Христове и време дара његовог у којем не само да знамо до смо за све друго саздани и да у нама постоји потенцијала и могућности да то остваримо у својим животима, него су радост и одуство страха постала наша осећања, наше емоције, наше мисли, наше свеукупно стање у ове свете дане. Јер Господ је дошао међу нас, а циљ његовог доласка јесте да би победио смрт, грех и ђавола јер ту лежи извор туге, несигурности и страха, поручио је патријарх српски Порфирије.

Након молитве, на пријему у Двору епископа шумадијског Јована, градоначелник Никола Дашић захвалио се патријарху српском Порфирију што је наш град и целу верујућу заједницу удостојио својом посетом. Том приликом градоначелник Дашић уручио је Патријарху српском Порфирију и епископу Шумадијском Јовану мајице са мотивима рок групе Смак и позвао црквене велкикодостојнике на концерт те групе поводом Дана града – 6. маја.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs