Вести

Oracle у Државном дата центру у Крагујевцу отвара регионални центар

У Државном дата центру у Крагујевцу, данас је потписан комерцијални уговор са корпорацијом "Oracle", чиме овај глобални ИТ гигант отвара први регионални центар у Југоисточној Европи. У присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, заменика шефа мисије амбасаде Сједињених Америчких Држава Џона Гинкла, директора Канцеларије за информационе технологије и електронску управу др Михаила Јовановића и градоначелника Крагујевца Николе Дашића, уговор су пописали у име корпорације Oracle Кенет Јохансен (Kenneth Johansen), потпредседник за клауд технологије и регионални директор за Северну и Источну Европу, а у име Државног дата центра Данило Савић, директор Data Cloud Tehnology.

Потписивање Уговора са корпорацијом Oracle је мала круна успеха наше дигитализације и показатељ свега онога што можемо и што смо увек могли. Оценивши да је партнерство са Oracle велико и важно за даље грађење имиџа и кредибилитета Србије као лидера у напредним технологијама, дигитализацији и информационим технологијама, Ана Брнабић је рекла да Влада Србије верује у домаћу памет, иновативност, инвентивност, креативност, знање и наш образовни систем.

Уз захвалност што један светски гигант има довољно поверења да овде чува своје податке и податке својих клијената и да из Дата центра у Србији пружа најсофистицираније услуге за читаву Југоисточну Европу, премијерка Брнабић је рекла да Oracle овакве центре у Европи има још само у Лондону, Франкфурту, Милану и од данас у Крагујевцу. То је високо подигнута лествица и конкуренција са којом треба да се боримо у свему.

Брнабић је рекла да је у прва два месеца 2022. године забележен извоз услуга у ИКТ сектору у износу од 347 милиона евра. За прошлу годину остварен је извоз од милијарду и 860 милиона евра. Прва два месеца у 2022. години су за 42,7 одсто била боља него исти период прошле године, Ове године очекујемо да, упркос свим изазовима, јако комплексној ситуацији у целом свету а посебно у Европи, срушимо све рекорде и у ИКТ сектору остваримо извоз у износу од 2,5 милијарде евра, рекла је Брнабић.

Укупан број запослених у овом сектору је прешао 90 хиљада људи, а у последње две године порастао је за 25 посто. Циљ нам је да привучемо још страних инвеститора који ће доћи да раде у Србији, зато што ће је препознати као земљу са инфраструктуром за даљи раст и развој и државним руководством који у ИКТ сектору види највећи потенцијал за даљи раст и развој, поручила је премијерка и најавила да ће у јулу ове године бити завршена зграда Дата центра намењена за чување података свих наших безбедносних структура. У плану је, додала је и изградња треће зграде у којој ће се налазити канцеларијски простор, имајући у виду да је све више компанија које у Државном дата центру чувају своје податке, пружају услуге и који желе да ту буду и њихови запослени.

Америчке највеће ИТ компаније настављају да остављају траг у Србији. Теме попут управљања, е-здравства, клауд технологије, дигитализације, интеграције система и ИТ безбедности са крајњим циљем да се оствари поуздана и безбедна заштита осетљивих података клијената и грађана играју велику улогу у привредним и политичким односима две земље, рекао је заменик шефа мисије амбасаде Сједињених Америчких Држава Џон Гинкл. У сарадњи са српском амбасадом у Вашингтону очекујемо долазак још америчких компанија, додатним партнерствима продубљење наших односа и надамо се остваривању визионарских идеја и иновативних приступа, који ће помоћи грађанима обе наше земље, поручио је Гинкл.

Инвестиција Oracle мери се у десетинама милиона евра, рекао је др Михајло Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу.

"Потписаним уговором између Oracle и наше компаније Data Cloud Tehnology који обавља комерцијалне послове у дата центру подразумева се закуп простора за почетак од 120 рек ормана са могућношћу проширења за још 300 рек ормана чиме се и Oracle и Република Србија позиционирају као регионални ИТ лидери", рекао је Јовановић.

Потписивање уговора са Oracle је велики дан и за Србију и за град Крагујевац, рекао је градоначелник Никола Дашић. Када се планирао Дата центар нико није могао ни да замисли колико ће то имати велики импакт на целу Србију и Крагујевац, а када нешто радите на светском нивоу онда и светске компаније долазе код вас. Oracle је један од највећих светских гиганата и право је задовољство да Крагујевац по обиму сервиса који ће пружати у клауду, буде у рангу са Лондоном, Франкфуртом и Миланом. Што више будемо у свему као и ИТ сектору визионарски опредељени, развијамо себе и постављамо нове компетиције у односу на светско тржиште ми ћемо постајати све озбиљнија држава, казао је градоначелник Дашић. Велика је ствар што град Крагујевац може да угости компанију овог ранга због чега ћемо подржати и изградњу новог простора, како би поред тога што користе услуге Дата центра, компаније које долазе могле овде да имају и своје запослене, додао је Дашић.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs