Вести

Обележен Светски дан давалаца крви

Поводом промоције Завода за трансфузију Крагујевац у оснивању, а на Светски дан давалаца крви, Клинички центар је у данас са добровољним даваоцима из неколико региона, организовао акцију добровољног давања крви. Акција је организована на три локације, традиционално, шести пут, у ресторану Библиотека код Милутина, на Шумадија сајму, и у просторијама Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.

Као последица измена Закона о трансфузијској медицини, одлуком Министарства здравља дефинисано је да се нови завод за трансфузију формира у Крагујевцу. Поред постојећег Института за трансфузију крви у Београду и завода у Новом Саду и Нишу, уз сателитске организације у Суботици и Ужицу, трећи завод у Србији формира се у Крагујевцу. Садашња Служба за снабдевање крвљу и крвним продуктима Клиничког центра Крагујевац имаће снажну подршку у оквиру здравствене установе кроз кадар, опрему и постојећи простор у почетку, до потпуног формирања које очекујемо до јесени – рекао је проф.др Предраг Саздановић в.д. директора Клиничког центра Крагујевац. Ми смо већ преузели Чачак, Краљево и Горњи Милановац, а следећи корак је према Јагодини, Ћуприји и Параћину,чија су удружења доборовољних давалаца данас подржала нашу акцију и промоцију Завода у оснивању.

Оснивање Завода је значајно за град. Крв је једини лек који не може да се произведе у лабораторији, и људи који су се данас одазвали акцији помажу да лечимо пацијенте којима је крв најпотребнија. Данас је светски дан давалаца крви и данас је овде присутно више од 50 удуружења из целог региона, који су дошли да дају крв, рекао је Никола Дашић, први на листи Српске напредне странке у Крагујевцу "Александар Вучић - За нашу децу. ".

Оснивање републичке установе Завода за трансфузију крви у Крагујевцу, значајно је не само за град, него и за цео регион који гравитира овдашњем Клиничком центру. 

У оквиру обележавања Светског дана давалаца крви, уручена су признања и захваланице.