Вести

Николић: У политику сам ушао због Крагујевца и Вучића

 У политику сам иницијално ушао због Крагујевца. Страначку функцију сам прихватио због Александра Вучића. Желим да урадим нешто за град и да помогнем свом пријатељу, каже у разговору за Данас Радомир Николић, председник Извршног одбора Српске напредне странке, не желећи директно да одговори на питање да ли ће он бити нови градоначелник Крагујевца након смене Верољуба Стевановића. Међутим, напомиње да се Стевановић овога пута преиграо када је кренуо са тим неозбиљним планом рушења републичке владе кроз рециклирани ДОС.

 

* Спекулише се да ће уместо вас на функцију председника ИО СНС доћи ваш потпредседник Лука Петровић?

- Петровић је све ове године један од мојих најближих и најбољих сарадника и сигуран сам да би био одлично решење за тај посао, ипак, ја сам именован на позицију председника ИО на предлог председника Вучића. Све док сам му потребан на том месту, ја ћу давати све од себе да тај део посла не трпи.

 

* Зашто вам је СНС толико важно да узме и Крагујевац, кад имате власт у већини градова?

- Ако вам кажем да плате у јавним предузећима и градској управи касне до шест месеци, да град дугује више од једног буџета, да је рачун у сталној блокади, а да се вишак запослених у јавном сектору мери у хиљадама људи, онда ће вам бити јасно у каквим је проблемима Крагујевац. Стевановић је био неко с ким сам се у прошлости неретко слагао. Поштовао сам добре ствари које је раније урадио за Крагујевац, његову политичку вештину и енергију, али последње године су јако лоше и за њега и за град. Замерам му то што није умео да оде на време.

 

* Како сте убедили СПО да напусти коалицију са „Заједно за Шумадију“?

- Говорио сам о тим маестралним политичким маневрима које је Стевановић раније успешно изводио. Овог пута је преиграо самог себе. Кренуо је са тим неозбиљним планом рушења републичке владе кроз рециклирани ДОС. Део те исте владе коју је кренуо да руши су СПО, ЈС и ПУПС, тако да их је више он терао од себе него што смо их ми убеђивали да оду. Тако смо дошли у ситуацију да он у овом тренутку нема већину, ни легитимитет и надам се да ће председник скупштине ускоро заказати седницу градске скупштине, с обзиром да је раније тврдио да једва чека иницијативу за смену градске власти и да ће скупштину на којој би се о томе расправљало заказати по хитном поступку.

 

* Верујете ли да ће Верољуб Стевановић успети да окупи опозицију?

- То је покушај рециклаже ДОС, али у новом времену, за које су ови људи неспремни, срачунат да се Стевановић одржи на власти. У суштини била је то гужва за једнократну употребу.

 

* Већ одавно је прошао рок у ком је требало да функционери СНС поднесу оставке на дупле функције.

- Тај посао је завршен на време. Преко две стотине наших чланова је имало више од једне функције, оставке до данас нису поднела тројица и ја ћу без икакве задршке предложити ИО да их искључи из странке на првој наредној седници.

 

* Да ли су они осим дуплих функција имали и дупле плате?

- Отприлике је нешто мање од половине примало накнаде за дуплу функцију, док су остали паралелни посао радили бесплатно. Свакако очекујем расправу на ту тему на ГО СНС.

 

* Најављивана је промена у ГО СНС.

- Свака промена на челу општинског одбора повлачи промену ГО, а ми смо их недавно распустили чак тридесет, тако да су промене сталне. Ми сада радимо на још двадесетак одбора који ће бити реконструисани ускоро.

 

* Делите ли и ви забринутост Милоша Вучевића за безбедност премијера?

- Безбедност премијера је несумњиво угрожена. Ја сам убеђен да су пендреци по леђима његовог брата директно и брутално упозорење њему. Ми не можемо да дозволимо тако нешто и нека знају сви да ће притисак на ове структуре трајати док нам не дају одговоре. Какву поруку шаљемо ако припадници једне службе туку на улици припаднике друге безбедносне службе. Подивљали делови безбедносног апарата морају да оду у прошлост.

 

* Већ дуго се спекулише и да постоје несугласице у Српској напредној странци и да је то сукоб на релацији Вучићеви и Николићеви људи, који су скрајнути?

- Већ дуго покушавају да их посвађају, јер знају да најкраћи пут до главе једног води преко срца овог другог. За нас је то добро док је то суштинска тактика противника, јер је она неуспешна и неће дати резултат ни у будућности. Не постоји никаква подела на Николићеве и Вучићеве људе у СНС, што су и председник и премијер више пута поновили.

 

* Критичари власти СНС тврде да осим гомиле речи до сада ништа није урађено конкретно.

- Премијер игра политичку ролу живота и то сада препознају и ван Србије. На недавно одржаном феноменалном митингу председничког кандидата Виктора Понте у Букурешту видео-поруком подршку је послао премијер Вучић и то у друштву шефа европског парламента Мартина Шулца, премијера Белгије, Словачке, Чешке... Вучић нас враћа тамо где припадамо.