Вести

Нема богатог града без богатог села

На Шумадија сајму, данас је свечано отворен 18. Шумадијски сајам пољопривреде у присуству градоначелника Николе Дашића, представника града, Привредне коморе, Амбасаде Мађарске, бројних излагача и гостију. Сајам је отворио Жељко Радошевић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Оно што је данас најтраженије у целом свету, поред енергената, јесте храна. Србија је управо захваљујући својој пољопривреди независна зато што може да произведе довољно хране за потребе својих грађана. У томе долази до изражаја значај српских пољопривредника, шумадијских домаћина, који знају како, само треба да им помогнемо.

Град Крагујевац је прошле и ове године знатно увећао средства намењена пољопривреди и чиниће то и убудуће јер се ми држимо оне старе мудрости да „нема богатог града без богатог села“. Али то није једина позиција са које улажемо у село и развој пољопривреде. Мислим да су сви Крагујевчани свесни тога да се наше ЈКП „Шумадија“ са свим расположивим ресурсима нонстоп налази на сеоском подручју. Километри путева у селима су већ урађени, а до оних села до којих нисмо стигли, стићићемо веома брзо. Немамо паузу, осим у најхладнијим месецима – казао је градоначелник Дашић.

Жељко Радошевић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде изразио је задовољство што је ова манифестација достигла пунолетство и зрелост, што су постављени здрави темељи, па у будућности очекује да она само расте. Ова година је била тешка за наше пољопривреднике и због тога су веома значајни подстицаји и локалне самоуправе и ресорног министарства.

Ове године је за субвенције било доступно 50, 6 милијарди динара. То су значајна средства, али истовремено, са овог места, одговорно могу да кажем да наши пољопривредници заслужују још снажнију подршку. Очекујем да ће нова Влада која је пред формирањем пружити значајнију подршку нашим пољопривредницима како би им ова дивна механизација која је овде изложена, била доступнија. Свесни смо да развоја пољопривреде не може да буде без значајнијих инвестиција и улагања у савремену механизацију али и у савремена знања – казао је Радошевић.

Директор Шумадија сајма, Александар Штајн истакао је је да су пред нама четири веома богата и садржајна сајамска дана са више од 100 излагача.

Ово је један од традиционално најпосећенијих сајмова, којом Шумадија сајам отвара нову сезону сајамских манифестација.Штајн се захвалио Граду Крагујевцу као покровитељу сајма, сталним излагачима и онима који ове године први пут излажу.