Вести

Геопросторни подаци најзначајнији за реализацију инфраструктурних пројеката

Реализација главних инфраструктурних пројеката у Србији и законска регулатива, биле су теме стручног скупа који је у организацији Републичког геодетског завода, данас у Крагујевцу окупио представнике Служби за катастар непокретности из градова и општина са подручја централног, западног и јужног дела наше земље. 

Циљ данашњег саветовања у Крагујевцу је да упознамо све наше руководиоце са инфраструктурним пројектима на територији Републике Србије чија је реализација у току или је планирана. Реч је о пројектима од изузетног значаја на нашу земљу а односе се на путне коридоре, железницу и гасовод. Геопросторни подаци су део свих 17 циљева одрживог развоја и учествују у припремним фазама, пројектовању, реализацијији и даљој експлоатацији инфраструктурних објеката. Републички геодетски завод кроз Службе за катастар непокретности води и евиденцију о имовини као и међама око парцела које треба да буду део експроприације за инфраструктурне објекте. 

Учеснике данашњег саветовања поздравио је градоначелник Крагујевца Никола Дашић, који је захваливши се Републичком геодетском заводу на изузетној сарадњи, подсетио да је први премер земљишта почео у Крагујевцу за време кнеза Милоша а ради правичније наплате пореза. Служба катастра је кроз низ година, деценија и векова еволуирала и данас имамо потпуно дигитализовани катастар који нам омогућава да једноставније реализујемо пројекте јер су нам прави и прецизни подаци о имовини најзначајнији. Налазимо се у деценији великих улагања, развоју земље и реконструкцији деценијама уназад запуштеног, због чега је подршка Републичког геодетског завода и Служби за катастар веома важна и Крагујевцу и читавој Србији, рекао је градоначелник и подсетио на пројекат „Чиста Србија“ јер је уз подршку Службе за катастар, Крагујевац био спреман да добије велику помоћ државе и први почне са радовима на изградњи канализационе и водоводне мреже. Пројекти изградње Северне обилазнице, Гружанског коридора, стадиона Чика Дача и многи други нас очекују а Крагујевац захваљујући подацима које добија из катастра, може да буде део инвестицоне тенденције која се спроводи у Србији, казао је градоначелник Никола Дашић. 

 

 

Извор: Град Крагујевац